Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) organizează în data de 20 februarie 2015, în intervalul orar 10-10,30, greva de avertisment cu întreruperea programului în instituţiile din administraţia public locală (primării şi consilii judeţene) ca urmarea afaptului că niciuna dintre solicitările sindicaliştilor nu au fost soluţionate favorabil de către Guvernul Ponta.
Printre acestea se numără liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia public locală, în limita bugetelor locale aprobate, respectiv creşteri salariale pentru salariaţii din administraţia publică locală sau aplicarea legii privind salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice.
„Cele două revendicări au fost trimise din decembrie 2014 Guvernului şi ministerelor de resort. Nu s-au obosit nici măcar să trimită un răspuns în termen de 30 de zile”, a spus Morar Gheorghe, prim-vicepreşedintele Federaţiei, care a adăugat că acesta este un semnal de alarmă înainte de a merge mai departe cu conflictul de muncă, care ar putea însemna declanşarea grevei generale pe termen nelimitat.
În 2015 salariile funcţionarilor au fost îngheţate şi a fost interzisă acordarea tichetelor de masă cadou şi a voucherelor de vacanţă, a premiilor, primelor sau bonificaţiilor în condiţiile în care salariile au crescut pentru aproate toate categoriile din sectorul bugetar.
Potrivit lui Bogdan Şchiopu, secretar general FNSA, Ministerul Muncii a avut obligaţia potrivit legii să declanşeze o procedură de conciliere cu sindicatele, care nu a avut loc. „Aşa de mult respectă Guvernul legea”.
INS calculează media salariilor din sistemul bugetar inclusiv cu salariile din armată şi alte sectoare, care sunt mult mai mari şi duc în sus media, în timp ce salariaţii din administraţie au salarii de până în 950 de lei.
„Am făcut o grevă şi când salariile au fost reduse cu 25% pe vremea Guvernului Boc, actualul Guvern Ponta duce mai departe politica vechiului guvern. Legea interzice inclusiv dreptul la negociere a salariilor, suntem capitol separate în lege. Pentru ca să supraveţuim ne-ar fi necesară o creştere de 40%, ca să ajungem la nivelul din decembrie 2009. Putem merge şi etapizat”, a adăugat Morar Gheorghe.
Sindicaliştii susţin că ministrul Liviu Pop îi induce şi mai mult în ceaţă, afirmând că trebuie făcută o nouă lege a salarizării, care să fie aplicată din 2016, pe când astăzi nu se aplică nici legea actuală.
FNSA are în jur de 40.000 de membri în sectorul de administraţie.