ClujAzi

Fii informat!

Mesajele oficialităților românești cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Cu prilejul comemorării maghiarilor care s-au sacrificat pe altarul Revoluției din 1848-1849, la Cluj-Napoca au avut loc o serie de manifestări organizate în centrul orașului.ziua maghiarilor

După slujba religioasă oficiată în incinta Catedralei Sf. Mihail, peste 800 de persoane s-au adunat de la ora 14,00 la plăcuţa amplasată în memoria poetului Petofi Sandor, pe clădirea fostului hotel Biasini, pentru a asculta discursurile oficialităților, completate de scurte momente artistice.

”Cu siguranță revoluția de la 1848 a rămas un moment de referință în istoria democrației. Revoluția maghiară, ca de altfel și revoluția română de la 1848, au avut multe puncte în comun dacă ne gândim doar la revendicările legate de egalitatea în drepturi, egalitatea în fața legii, desființarea cenzurii, desființarea iobăgiei, de tratament egal în fața dărilor – ca să facem referire la doar câteva din cele 12 revendicări. Prin consistență și durată, revoluția maghiară a fost de departe cea mai consistentă, fapt demonstrat și de faptul că marile imperii au trebuit să-și dea mâna pentru a învinge revoluția maghiară. Ce putem învăța din această lecție de istorie? foarte multe puncte comune au avut cele două revoluții, atunci de ce am fost totuși învinși în 1848? Dezbinați vom fi ușor învinși, însă împreună vom fi întotdeauna învingători. Împreună, aici, acasă, în frumosul nostru oraș, Cluj-Napoca, am reușit să facem un oraș european, cu care să ne mândrim, în care fiecare cetățean, indiferent de etnie, se simte acasă și putem să facem pe oricine să se simtă bine-primit. Avem toți o singură cetățenie, cetățenia europeană. Probabil cei mai în vârstă își amintesc de europa dezbinată, a conflictelor, unde nu puteai să mergi în vizită la prieteni sau la studii în afara granițelor, însă cei tineri nu mai trebuie să treacă prin așa ceva.

Vreau să vă mulțumesc pentru efortul comun depus din anul 2004 încoace pentru a face din acest oraș o adevărată capitală a Transilvaniei. Astăzi, Clujul nu mai poate fi comparat cu felul în care arăta în urmă cu 11 ani. Este un oraș de departe primul după capitala țării, economic, cultural și artistic, respiră prin voința de echilibru și toleranță a cetățenilor săi și cred că putem fi un model pentru alții”, a declarat primarul Emil Boc.

Mesajul premierului Victor Ponta a fost rostit de prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan. Primul-ministru a menționat că asemenea momente trebuie să ne determine să reflectăm la libertate, pace și dreptate, la faptul că societatea de astăzi n-ar fi fost posibilă fără curajul celor care au luptat în statele europene pentru libertate și dreptul de a-și decide soarta. ”Mesajul meu pentru vecinii maghiari este de respect, dialog și solidaritate”.

Președintele interimar al Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan: ”Sărbătorim un eveniment care dacă poate acum 167 de ani acele cuvinte: libertate, egalitate, fraternitate erau într-o altă ordine și poate dacă fraternitatea era mai puternică, ținea mai mult idealul revoluției. Doresc să continuăm să ne promovăm valorile în porturi, cântece, steaguri frumoase și chiar să ne iubim reciproc. Prin iubire poți învinge orice dușman”.

Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, a dat citire unui mesaj din parte premierului Ungariei, Viktor Orban.

 ziua maghiarilor1 ziua maghiarilor2 ziua maghiarilor3 ziua maghiarilor4