Peste 150 de doamne au luat parte, joi după-masa, la conferința Organizației de Femei a PNL Cluj pe tema modificărilor care apar în sănătatea doamnelor de-a lungul timpului.
La eveniment au luat parte și fostul ministru Lucia Varga și Cristina Trăilă, co-președinți ai OF PNL, precum și consilierul local Dan Tarcea și consilierii județeni Mihai Seplecan și Mariana Leș.
„Această conferință este dedicată doamnelor, iar aceste sesiuni de conferințe pe care le demarăm astăzi, la Cluj, sunt sub egida campaniei „PNL are grijă de sănătatea ta”. OF PNL și-a propus să facă mai mult pentru educația femeii. Pentru că dacă educi un bărbat, educi un bărbat, dar dacă educi o femeie, educi o generație”, a precizat co-președintele PNL Cluj, Mihaela Suciu.
Ioana Avram, co-președinte OF PNL Cluj, a susţinut importanța sănătății pentru realizarea proiectelor și activităților pe care fiecare femeie în parte și le propune.
Mihai Seplecan a transmis participanților la conferință să nu uite să-și iubească partenerele de viață, soțiile și mamele, pentru că ele reprezintă frumosul în viață ”exact ca Soarele pe cer”.
”Mă bucură că proiectul PNL inițiat în urmă cu mai mulți ani este continuat, mai ales că societatea are nevoie de femei sănătoase, iar pentru asta e nevoie de educație. Noi avem nevoie de generații sănătoase și de generații puternice”, a adăugat Dan Tarcea.
Conf. dr. Corina Roşioru le-a vorbit participantelor despre modificările hormonale aferente menopauzei, Dr. Denisa Pop – despre variabilele psihologice ale perioadei de menopauză, în funcţie şi de stres, Dr. Camelia Lang – despre nutriţia la vârsta a treia, între mit şi adevăr, iar Prof. univ. dr. Vasile Bogdan, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport a UBB – despre activitatea fizică şi sănătatea femeii.
Statistic apar modificări fiziologice care afectează organismul femeilor la vârste de 40-50 de ani în proporţie de 15-30%.
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global, în fiecare an proximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. Factorii de risc sunt vârsta (70% din femeile diagnosticate cu cancer la sân au peste 50 de ani), istoricul familiei, stilul de viaţă, inclusiv dieta şi activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool. Rezistenţa la insulină, obezitatea şi sindromul metabolic sunt printre cei mai puternici factori de risc.
Cancerul ovarian reprezintă 30% din cancerele tractului genital la femei, rata de supravieţuire este cea mai mică dintre toate cancerele ginecologice. În România, incidenţa este cu 50% mai mare decât media mondială, 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Cauzele care sporesc riscul sunt dietele hipecalorice şi rezistenţa la insulină.
Osteoporoza este cea mai frecventă boală osoasă a adultului, care apare mai des la vârste mai avansate, datorită lipsei de activitate, a malnutriţiei, a lipsei secreţiei de estrogeni din postmenopauză, la vârste înaintate.