ClujAzi

Fii informat!

Public numeros la inaugurarea expoziţiei dedicate Zilei Poliţiei

Poliţiştii au sărbătorit, ieri, 25 martie, 193 de ani de „lege şi onoare”. La mulţi ani, Poliţia Română! politia

În cadrul activităţilor dedicate Zilei Poliţiei Române, în perioada 23- 27 martie a.c. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat o expoziţie tematică, sub denumirea „Trecut şi Prezent în Poliţia Clujeană”.

Cetăţenilor le-a fost prezentată o expoziţie de uniforme de poliţie, pe care poliţiştii le-au îmbrăcat în diferite perioade ale timpului,precum şi tehnica folosită de aceştia de la începuturile activităţii de poliţie până în prezent.

Printre exponate, a fost expus primul aparat poligraf (detectorul de minciuni) utilizat în România, aparatură veche utilizată pentru comunicaţii, dar şi dispozitive criminalistice de ultimă generaţie pentru investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei (aparatul pentru fotografierea în detaliu a locului unei infracţiuni şi filmarea la o rotaţie de 360 grade, permiţând măsurători în timp real, etc).

Sute de elevi au trecut pragul muzeului şi s-au bucurat de o atenţie deosebită din partea organizatorilor, admirând materialele prezentate.

Ieri a fost organizat vernisajul expoziţiei, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor judeţene, ai administraţiei publice locale, a rezerviştilor M.A.I. şi veteranilor de război, precum şi a unui public numeros.

În curtea interioară a muzeului s-a prezentat tehnica şi dotarea structurilor de poliţie rutieră, criminalistică şi acţiuni speciale.

Echipele mixte, formate din poliţist-conductor şi câine, i-au încântat pe cei mici cu demonstraţii de prindere şi imobilizare a infractorilor, iar echipamentele folosite de poliţiştii rutieri au constituit unul dintre punctele de atracţie.

A fost prezent şi autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului cu tehnica foto-video digitală. Trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme din câmpul infracţional folosite în prezent au fost expuse alături de echipamentele criminalistice utilizate în urmă cu aproximativ 50 de ani.

Poliţiştii au prezentat practic celor interesaţi modul în care laboratorul mobil le permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau a altor tipuri de urme şi realizarea de portrete robot.

Serviciul pentru Acţiuni Speciale a prezentat armamentul şi echipamentele de protecţie şi intervenţie din dotare. Au fost prezentate veste multifuncţionale tactice şi veste şi căşti balistice, măşti contra gazelor, scări şi dispozitive pentru accesul în încăperi, care au fost utilizate din perioada înfiinţării structurii şi până în prezent.

De asemenea, în cadrul şedinţei festive organizate la sediul inspectoratului, 11 poliţişti, 3 ofiţeri şi 8 agenţi, au fost avansaţi în gradul profesional următor înainte de îndeplinirea stagiului minim, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate.

LA MULŢI ANI, TUTUROR POLIŢIŞTILOR!