PPMT consideră că actualul sistem de alegeri parlamentare, bazat pe false circumscripţii uninominale, reprezintă un eşec şi trebuie modificat. „Deşi cel mai potrivit ar fi un sistem mixt – după modelul maghiar sau german al colegiilor uninominale combinate cu liste de partide care asigură principiul proporţionalităţii, considerăm ca acceptabilă şi revenirea la sistemul de liste aplicat la alegerile judeţene din 2004, în măsura în care se va ajunge la un consens între partidele parlamentare actuale”, a declarat, joi, Toró Tibor, preşedintele Consiliului Strategic al PPMT. Practic, formaţiunea va înainta către Comisia de cod electoral a Parlamentului o propunere prin care solicită ca partidele reprezentante ale minorităţilor naţionale să concureze separat de celelalte în campaniile electorale pentru a impulsiona minorităţile să iasă la vot şi pentru ca respectivele partide să nu mai beneficieze de „cartea discriminării pozitive”.
Toró Tibor consideră că este foarte benefică o competiţie între partidele reprezentante ale unei anumite minorităţi din România, care astfel nu vor mai primi voturi doar pentru că reprezintă o minoritate, ci trebuie să şi lucreze mai mult pentru a obţine sufragii.
Spre exemplu, cele trei formaţiuni reprezentante ale maghiarilor din România, vor depune înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile generale, la adresa Biroului Electoral Central, o cerere prin care afirmă că vor concura în calitate de reprezentanţi ai minorităţilor pentru un număr de 18 mandate la nivel naţional, distribuite pe primele 7 judeţe care reprezintă cel mai bine maghiarii ca pondere din populaţia totală, astfel: Bihor (2 mandate), Cluj (1 mandat), Covasna (3 mandate), Harghita (4 mandate), Mureş (3 mandate), Satu Mare (2 mandate), Sălaj (1 mandat) – cele două mandate rămase vor fi atribuite în funcţie de rezultatele electorale şi a participării la vot.
Dacă BEC indică o participare a populaţiei minorităţii maghiare sub procentul prezenţei la vot stabilită la nivel naţional, proporţional se scade din cele 18 mandate aferente partidelor maghiare.
Propunerea este coroborată cu un „prag minim natural”, adică acel actor care candidează, trebuie să primească într-o circumscripţie numărul de mandate care îi revin, indiferent de faptul că a atins sau nu pragul obligatoriu la nivel naţional (actualmente 5%), dacă în circumscripţia respectivă a atins pragul naţional.
„Soluţia este aplicarea principiului proporţionalităţii etnice în cazul comunităţilor minoritare: actorii politici care reprezintă o comunitate naţională minoritară candidează – conform prevederilor speciale ale legii electorale – pentru un număr de mandate parlamentare, stabilite pe baza datelor oficiale ale ultimului recensământ al populaţiei. Conform normei de reprezentare în vigoare în acest moment (la 70.000 de locuitori revine un mandat de deputat respectiv la 160.000 revine un mandat de senator), respectiv pe baza datelor oficiale ale recensământului din 2011. Datele recensământului arată că există două comunităţi minoritare cărora le revine mai mult de un mandat: cea maghiară şi cea rromă. Celorlalte comunităţi minoritare le revine un mandat doar în urma aplicării principiului discriminării pozitive – conform practicii de pană acum, de altfel aplicare justă şi de dorit. De aceea, pentru elaborarea legii alegerilor parlamentare, PPMT recomandă următoarea soluţie: să se menţină practica pozitivă de până acum – un mandat pentru care pot fi adunate voturi din toate judeţele – în cazul acelor comunităţi minoritare al căror număr se situează sub pragul de reprezentare; în spiritul egalităţii de şanse să se elimine discriminarea actuală a organizaţiilor minorităţilor naţionale care nu sunt reprezentate în Parlament, mai exact să se elimine obligativitatea statutului de utilitate publică pentru aceste organizaţii; de altfel, până acum, prin această dispoziţie s-a creat posibilitatea exercitării a numeroase abuzuri. Dacă participarea la vot se situează sub media naţională, atunci numărul mandatelor care pot fi împărţite scade proporţional. Astfel se poate asigura egalitatea legitimităţii mandatelor”, a mai afirmat Toró Tibor.