ClujAzi

Fii informat!

Consiliul Judeţean va cumpăra 2 hectare de teren în Feleacu pentru deblocarea crizei deşeurilor din Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a fost mandatat în plenul şedinţei desfăşurată luni, să demareze procedurile de achiziţionare a 2 hectare de teren în comuna Feleacu, pentru realizarea unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor. La şedinţă a participat şi primarul Emil Boc, după ce în prealabil edilul a fost prezent într-o şedinţă la Prefectura Cluj, tot pe tema gestionării crizei deşeurilor. sedinta cj

„Din motive obiective, finalizarea noului centru de management al deşeurilor întârzie, iar dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să cunoaşteţi acele motive. Din nefericire, nefinalizarea centrului atrage o complexitate de probleme pentru administraţiile locale din judeţ în materia trecerii şi depozitării gunoaielor. Astăzi, la Cluj se aduc gunoaie din tot judeţul, inclusiv de la Dej, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, Gherla şi evident comunele care aparţin judeţului. Cu alte cuvinte, nu există soluţii alternative în judeţ de depozitare a gunoaielor. După discuţii cu conducerea CJ şi a Prefecturii, am avut la Prefectură o întâlnire în prezenţa şefului naţional al Gărzii de Mediu, a şefului Agenţiei Naţionale a Mediului şi a structurilor de specialitate de la nivelul judeţului Cluj. S-a propus o soluţie care să evite blocajul în materia ridicării gunoaielor în judeţul Cluj, ca pe actuala locaţie a centrului de deşeuri, pe un alt spaţiu să se realizeze o rampă provizorie de stocare, proiectul fiind autorizat. Orice demers de a începe cu o altă rampă provizorie durează cel puţin între 6 luni şi un an de zile. Soluţia a fost ca aici, în acest centru să se găsească o posibilitate de relizarea unei rampe temporare până la finalizarea centrului, urmând să se facă transferul acelei părţi în noul centru. Dacă nu luăm o decizie astăzi, riscăm iminent blocarea ridicării gunoaielor în judeţul Cluj, nu doar în municipiu. O altă problemă ar fi creşterea exorbitantă a preţurilor, în cazul în care va trebui să ducem gunoaiele în altă parte. Există o autorizare pentru centrul de management al deşeurilor, există acordul de la Bucureşti de la Mediu, nu cred ca jurist că riscaţi nimic ca acolo să se poată demara construcţia platformei temporare”, a declarat primarul Emil Boc.

Secretarul judeţului, Simona Gaci, a atras atenţia asupra faptului că nu există oportunitate în achiziţia terenului atâta timp cânt CJ deţine deja drept de administrare gratuită pe cele 60 de hectare de teren în baza unui contract care nu a fost încălcat, iar astfel nu se poate justifica o alocare de bani solicitată de către comuna Feleacu.

„Va trebui să luăm o decizie în legătură cu acest proiect. Să facem acea rampă temporară, întrucât nu există alte alternative, alt teren în judeţ care să deţină aceste acorduri de mediu în Cluj nu există. Am avansat o formulă de cumpărare a terenului către Feleacu, pentru 60 de hectare, însă acum noi avem nevoie de doar 2 hectare”, a spus Vakar Istvan.

Consiliul Judeţean Cluj a câştigat deja în instanţă menţinerea dreptului de administrare a celor 60 de hectare, atribut atacat de către Consiliul Local Feleacu.

„Feleacul aşteaptă o ofertă. Sunt două posibilităţi de abordare a acestei probleme: să cumpărăm ca autorităţi publice partea de 2 hectare, care ţine de platforma care ar urma să se constituie sau întreaga suprafaţă care ţine de centru şi dvs deveniţi proprietari şi nu mai avem nicio problemă în viitor cu privire la exercitarea dreptului de proprietate real asupra obiectivului. A doua alternativă este să nu mai solicitaţi cumpărare de la Feleac, ci în baza dreptului de administrare existent să continuaţi proiectul rampei temporare. Existând deja un drept de administrare şi acordul finanţatorului ca să se facă rampa temporară, s-ar putea merge mai departe. Faceţi în continuare o ofertă Feleacului, pentru rezolvarea pe termen mediu a problemei sau să se meargă cu autorizarea rampei temporare”, a adăugat Emil Boc.

Consilierul judeţean Călin Tuluc a sugerat exprimarea unei intenţii de achiziţionare a 2 hectare de teren cu posibilitatea ofertării în viitor a întregii suprafeţe.

„Oportunitatea poate fi justificată. Se poate face prin construirea unei rampe de depozitare a molozurilor ce rezultă din demolări, care nu se află pe raza municipiului niciunde, iar pe urmă tot acolo ar trebui să se facă un incinerator, cum se folosesc în toată Europa. Pentru toate aceste proiecte ar trebui să cerem acordul comunei Feleacu”, a precizat vicepreşedintele CJ, Horaţiu Cătărig.

Valoarea aproximativă a terenului de 60 de hectare este de 1,5 milioane de lei.