ClujAzi

Fii informat!

Consilierii judeţeni au respins proiectul Centrului de Sănătate Multifuncţional din Mociu

Conslierii judeţeni au respins, luni, proiectul de hotărâre privind acordul de principiu al Judeţului Cluj în vederea asocierii cu comunele Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Frata, Geaca, Mociu, Palatca, Suatu, pentru realizarea obiectivului „Centru de Sănătate Multifuncţional în comuna Mociu, judeţul Cluj”. Potrivit acestora deşi este de dorit realizarea acestei structuri, la adresa CJ nu a fost înaintat în prealabil vreun cost pentru realizarea proiectului sau posibile cheltuieli de funcţionare.

Până în anul 2011, în comuna Mociu a funcţionat un Centru de Sănătate cu personalitate juridică cu două secţii medicale: medicină internă şi pediatrie. Pacienţii beneficiau de servicii medicale de specialitate în regim de internare continuă, consultaţii medicale de specialitate, analize de laborator, ecografii abdominale. Centrul de Sănătate Mociu a deservit un număr de şapte comune (Mociu, Cămăraşu, Geaca, Ţaga, Cătina, Suatu, Palatca, Căianu) cu o populaţie arondată de circa 22.000 locuitori.

Conform prevederilor H.G.R. 345/2011, privind aprobarea pentru anul 2011 a Raportului comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare, Centrul de Sănătate Mociu a fost inclus pe lista unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de sănătate, deci practic a fost lăsat fără surse de finanţare.

Prin proiectul dezbătut astăzi s-a propus într-o primă fază un acord de principiu pentru asocierea comunelor susmenţionate cu Judeţul Cluj şi doar apoi Consiliul Local al comunei Mociu va avea în vedere efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a identifica soluţia optimă de înfiinţarea Centrului de Sănătate Multifuncţional, respectiv fie prin reabilitarea clădirii existente fie prin realizarea unei construcţii noi, pe o altă parcelă de teren în incinta spitalului.

Preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, a sugerat ca mai întâi să se elaboreze o analiză de costuri pentru realizarea obiectivului, mai ales că unele din comunele partenere ale proiectului au anunţat că nu contribuie financiar.