Peste 150 de tineri voluntari au participat în sâmbătă dimineaţă la o acţiune de plantare de copaci care a avut loc pe malul Someşului. În total au fost plantaţi aproximativ 200 de arbori din cei 10.000 pe care proiectul Believe România şi-a propus să-i planteze în acest an, la Cluj, în contextul Capitalei Europene a Tineretului – Youth 2015.
Acţiunea de astăzi s-a desfăşurat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Federaţia Share, Direcţia Silvică Cluj şi USAMV Cluj-Napoca.
„Ceea ce mi se pare important în acţiunea care se întâmplă astăzi este că nu ne comportăm haotic ci mergem conform unui plan. Ar fi foarte bine ca aşa să se întâmple peste tot unde se înfiiţează noi spaţii verzi. Suntem în Cluj, un oraş care din nefericire duce lipsă de spaţii verzi şi unde există, ca peste tot, foame imobiliară, aşa că o acţiune ca cea de astăzi este foarte binevenită. Aici înfiinţăm un mic scuar. S-au plantat patru esenţe de arbori: paltin, tei, stejar şi scoruş – un arbore reprezentativ pentru România, sorbus dacica, de o calitate foarte bună. Echipele care lucrează sunt formate din tineri, ceea ce e foarte bine şi nădăjduiesc că dacă Cel de Sus va da şi ploaie, să prindă toată lucrarea şi să înverzească această mică pată verde. Vom recolora o mare parte din harta Clujului. Acţiunea de astăzi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria, care ne-a dat acest loc. Există însă şi multe alte terenuri virane unde se poate acţiona, vânate de cei avizi de construncţii, mall-uri şi altele, dar părerea mea de peisagist e că au loc amândouă: şi locuinţele, pe suprafeţe decente, îmbinate cu spaţii verzi care ne dau aer curat şi sănătate”, a declarat Valentin Dan, peisagist şi cadru didactic în cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Marcel Salahoru, persoana de la care a pornit ideea de bază a conceptelor: Believe in Life, Believe in green și Believe in unity, speră ca prin aceste actiuni, inclusiv prin plantarea celor 10.000 de copaci, la Cluj, să genereze unitate între tineri prin promovarea valorilor sănătoase:
“Cred că Clujul este şi va fi ceea ce punem noi clujenii în el. Când zic ceea ce punem noi, mă refer la dimensiunea morală, etică, estetică, dar și a sănătăţii, sub toate dimensiunile acestui termen. Copiii noştri se vor bucura de aceşti copaci plantaţi azi pe malul Someşului. Prin plantarea celor 10.000 de copaci, care poate părea simbolică la nivelul Clujului, vrem să promovăm o acţiune educativă pentru cei care participă, să sădim în mintea noastră ideea ca e necesar să şi dai, nu doar să primești. Această acțiune desfășurată sub egida Believe este doar un prim pas dintr-un proiec mai mare. Vom face o acţiune peste 2 săptămâni de strângere de gunoaie în oraş, în data de 18 aprilie, sâmbăta la ora 10, apoi dorim să facem, începând cu luna mai, un proiect cultural de masă, la care să participe clujenii care vor să fie parte din realizarea unei opere artistice semnificative, în mijlocul oraşului. Clujul este ceea ce aducem noi în el, și aportul fiecărui cetățean al acestui oraș contează, Clujul nu e la fel cu sau fără mine şi eu pot să influenţez în bine sau în rău. Vrem să facem ceva, cât de puţin, să fie ceva mai mult şi mai bine decât a fost ieri. Lucrăm cu nădejde că va fi răspuns din partea oamenilor. Am primit şi o provocare pe măsură din partea Primăriei”.
Acțiunea de astăzi e parte din seria de evenimente pregătite de Believe România, punctul culminant fiind conferința Believe 2015, din Cluj-Napoca, la care sunt așteptați să participe un număr de peste 7.000 de tineri.
„Pregătim evenimentul Believe în 23-24 mai, la Sala Polivalentă, pentru că noi credem în creștinismul care este mai mult decât o religie. Creștinul întâlnit cu Hristos este o persoană activă, a cărui viață este schimbată, care este interesat de binele cetății în care locuiește și al semenilor de lângă el. Unul din cei ce vor conferenția la acest eveniment este Ravi Zacharias, poate cel mai mare apologet creștin în viață, profesor la Oxford Centre for Christian Apologetics. Dorim să fie un eveniment, citându-l pe el, pentru ca cel ce gândește să creadă și cel ce crede să gândească”, a adăugat Adrian Tămaș, organizator al acţiunii.
Proiectul Believe cuprinde mai multe manifestări sociale de masă, sub egida Fundaţiei Creştine HANNAH, în parteneriat cu Bisericile Evanghelice din Cluj, în cadrul proiectului Clujul Capitală Europeană a Tineretului 2015, care se vor desfăşura pe trei acţiuni tematice: Believe in life (Crede în viaţă) – plantarea a 10.000 de copaci; Believe in green (Crede în verde) – curăţarea oraşului, strângere de gunoaie, respectiv Believe in unity (Crede în unitate) – manifestare culturală de masă.
Scopul întregii manifestări Believe este de a genera un cadru care favorizează unitatea şi implicarea activă a cetăţenilor în dezvoltarea oraşului. Se urmăreşte crearea diferitelor contexte care permit tinerilor clujeni să transforme spaţiul oraşului într-unul mai curat, mai unit cu valori sănătoase.
Segmentul ţintă al acestei manifestări sunt tinerii clujeni indiferent de etnia lor, de religia lor, de formarea lor.
Pentru mai multe detalii accesaţi: