ClujAzi

Fii informat!

Românii care muncesc în străinătate îşi pot apăra drepturile din contracte la instanţele din ţară

Potrivit eurodeputatului Daniel Buda, joi a fost adoptată procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă şi cele cu privire la somaţia de plată astfel încât cetăţenii europeni vor avea posiblitatea ca în ipoteza unui conflict civil de până la 5.000 euro pentru persoanele fizice şi până la 10.000 euro pentru persoanele juridice să aibă posiblitatea de a demara procese în instanţă în ţara lor de origine atunci când debitorul acestei obligaţii se află într-o altă ţară.Daniel Buda 4

Procedura se va desfăşura eminamente în format electronic, tocmai pentru a crea posibilitatea derulării unei proceduri rapide.

„Acum s-a introdus posibilitatea ca procedura să fie aplciată şi pentru cotractele individuale de muncă pentru cei care muncesc în afara ţării, astfel încât aceştia au posibilitatea de a veni în ţară şi de a acţiona de aici firma care nu le-a onorat cotnractele de muncă. Cetăţeanul român nu mai trebuie să stea în ţara respectivă ca să dea în judecată firma”, a declarat Daniel Buda.

La ora actuală 12 miloane de europeni muncesc în afara ţării de domiciliu.

Daniel Buda consideră că prin această procedură, la care a fost co-raportor, se va reduce evaziunea fiscală şi munca la negru. „Până mai ieri, românii nu erau interesaţi să încheie contracte de muncă pentru că dacă nu li se plăteau banii, trebuie să stea mai departe acolo şi să-şi plătească avocatul. Nici firmele nu-şi vor mai putea permite să nu mai plătească angajaţii”, a spus europrlamentarul.
În materie civilă nu mai e nevoie de recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti