Începând de astăzi, peste 6.000 de clujeni sunt așteptați zilnic, până în data de 17 mai, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, de voluntarii Believe România, pentru a da culoare instalației înalte de șase metri, amplasată în centrul orașului.
”Ne-am gândit cum am putea vizualiza un oraș într-o formă mai mică. Această structură metalică rece, bine închegată, poate reprezenta Clujul. Dar cât de rece este ea fără noi, oamenii. Ne-am gândit că omul este cel care dă culoare Clujului. Culoarea mea contează, ceea ce dau eu este foarte important pentru cetatea mea. Tu dai culoare Clujului. Da aceea facem o invitație, ca fiecare să ia câte o plăcuță de lemn, există pensule, există culori și am vrea să vă rugăm să pictați absolut orice simțiți, o culoare, o frunză, un soare, un text, un cuvânt, absolut orice vă vine în minte acum”, a precizat artistul Iurie Cojocaru, realizatorul instalației, cu prilejul deschiderii oficiale a manifestării Believe in Unity.
”La cel bun poeții în vreme de restriște? zicea poetul Hölderlin. Și totuși plin de merite – zice mai departe – în chip poetic trăiește omul pe acest pământ. Ce înseamnă să trăiești în chip poetic? Un filosof francez nonagenar, dar contemporan cu noi, Edgar Morin, încearcă să descifreze aceste sintagme. Viața noastră este o navigare continuă între poezie și proză, între rațiune și pasiune. Ce înseamnă să trăiești prozaic? înseamnă să trăiești pur și simplu de pe o zi pe alta, fără niciun ideal, așteptând ziua următoare ca să-ți bei cu voluptate cafeaua de a doua zi sau să-l cităm pe Rochefoucauld: ”a trăi pentru a mânca?” – înseamnă să crești anost, să crești fără lirism? A trăi cu adevărat înseamnă a trăi poetic. Starea poetică este starea animată de sentimentul participării, al comuniunii care este sărbătoare, este frenezie, este prietenie, este dragoste care îmbrățișează și fortifică viața noastră. Evenimentul la care participăm se vrea o provocare pentru a trăi poetic. Firește, știm cu toții că n-am fost creați cu toți să fim artiști plastici, dar cel care ne-a creat după chipul și asemănarea Lui și care ne-a făcut această favoare, a pus în fiecare dintre noi ceva special: suntem ceea ce suntem grație darurilor pe care El ni le-a dat, lucrurilor pe care El le-a pus în noi. ”Și ce lucru ai pe care să nu îl fi primit?”, se întreba apostolul Pavel. ”Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și când nu l-ai fi primit?”. Observați cu câtă înțelepciune a lucrat Creatorul. Creatori suntem cu toți, Marele Creator a creat creatori, deci suntem creatori cu toții, într-un fel sau altul. Viața însăși este o creație, istoria este o creație, societatea în care trăim este o creație. Suntem creatori, împreună lucrători cu Dumnezeu la îmbogățirea creației Lui”, a declarat profesorul universitar Vasile Boari (Universitatea Babeș-Bolyai).
Din partea administrației locale, Ion Cristofor, șeful Biroului Învăţământ, cultură, culte, sport, societate al Primăriei Cluj-Napoca, a felicitat bisericile evanghelice care au sprijinit această activitate culturală de amploare, care va aduce o pată de culoare Clujului. ”Manifestarea va aduce o prospețime vizuală pentru cei care vor trece prin Cluj. Mă bucur că un pictor foarte bun, cum este Iurie Cojocaru, s-a implicat trup și suflet în acest proiect, societatea civilă este prezentă la această inițiativă și eu îl văd acest proiect ca pe un test de a duce arta în stradă, de a face în așa fel încât fiecare trecător să poată să vină să-și pună pata de culoare, să-și pună semnătura pe o artă plastică în mișcare. E o metodă de a coborî arta în stradă și de a aduce aici spiritul unității. Sper că pictorii vor invita toate segmentele societății aici, fiindcă în fiecare din noi este un pictor reprimat sau un artist care nu s-a descoperit. Poate aceste plăcuțe din lemn vor permite descoperirea unui mare artist pe care îl ignorăm. Sunt convins că această colaborare cu pensulele și culorile va da mai multă bucurie celor care trec pe această stradă a Clujului”.
Participanții se vor putea bucura și de lecții surpriză din partea lui Iurie Cojocaru, care promite să-i învețe pe clujeni să modeleze artistic foițe de aur.
”Believe in Unity se vrea o metaforă a ceea ce este Clujul, a orașului, așa cum este el pus pe coordonate cardinale. Trimite cu gândul la mai mult decât un oraș în România, un oraș undeva în Europa. Clujul este format din oameni, Clujul suntem noi și culoarea lui este dat de fiecare în parte. De aceea, dacă alegi să aduci ceea ce ești, ceea ce faci, ceea ce dai și să oferi orașului, Clujul va fi mai bun. Clujul nu va fi la fel cu sau fără tine. Această instalație se vrea o provocare pentru fiecare clujean, care să facă un pas înainte. Acțiunea este desfășurată sub umbrela Asociației Creștine Hannah și va fi încununată de conferința Believe care va avea loc la Sala Polivalentă”, a afirmat organizatorul evenimentului, Marcel Salahoru.
”Așa cum schela rece de metal prinde culoare și căldură prin ceea ce facem fiecare, așa cum urbea clujeană prinde suflet prin ceea ce dă fiecare, așa fiecare din noi prindem viață și avem semnificație prin ceea ce Hristos a făcut pentru noi. Evenimentul Believe din 23-24 mai, de la Sala Polivalentă, vine cu răspunsuri la întrebările profunde despre viață, credință și adevăr într-o societate care suferă în profunzime din lipsa vieții care să o facă dezirabilă, a credinței care să îi dea speranță și a adevărului care să o facă liberă”, a adăugat Adrian Tămaș, co-organizator.