Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova (PL), Mihai Ghimpu, a admis posibilitatea unei reveniri condiționate la guvernare a formațiunii pe care o conduce după alegerile locale din 14 iunie, respingând categoric varianta alegerilor parlamentare anticipate, deoarece aceasta, în opinia sa, ‘îi convine lui Putin’, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, citat luni de mass-media de la Chișinău.
”Anticipatele ar aduce puterea lui Putin (în Moldova). Nu cu tancul, ca în Ucraina sau ca în ’92, când ne-au luat teritoriul din stânga Nistrului, ci în mod democratic. Și asta-i cea mai mare problemă care mă deranjează: chiar să nu conștientizeze politicienii ceea ce se întâmplă?”, s-a întrebat retoric Ghimpu, criticând actuala guvernare de la Chișinău pentru că prin acțiunile sale determină electoratul să voteze nu atât pentru Dodon (liderul Partidului Socialist pro-Kremlin), cât împotrivă actualilor guvernanți.
După alegerile locale ar putea fi constituită o majoritate parlamentară, iar guvernul premierului Chiril Gaburici nu va fi schimbat, declarase anterior președintele Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a cărui formațiune participă la coaliția de la putere la Chișinău împreună cu Partidul Liberal Democrat (PLDM), cele două formațiuni beneficiind de sprijinul comuniștilor în parlament.
”Noi avem nevoie de stabilitate politică. Avem nevoie de guvern ca să putem implementa reforme, ca să fie implementat Acordul de asociere cu UE. Suntem într-o situație dificilă atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Noi vom face tot posibilul ca să menținem această stabilitate. Nu avem nevoie de schimbări de guvern”, a declarat Marian Lupu.
Un protest de amploare a avut loc duminică la Chișinău, care a scos în stradă zeci de mii de moldoveni, cerând guvernanților să facă lumină asupra circumstanțelor dispariției unui miliard de dolari din seifurile a trei bănci din Republica Moldova și împotriva corupției.
Președintele Lituaniei: Republica Moldova poate contracara influența Rusiei
Stabilitatea economică și statul de drept pot ajuta Republica Moldova sa contracareze presiunile Rusiei, a declarat recent președinta Lituaniei Dalia Grybauskaite, in cadrul unei vizite la Chișinău, relatează postul Radio Free Europe.
„Un fel de oligarhi, amestecați cu corupția, cu Guvernul, cu mass-media, nu este cel mai bun cocktail pentru niciun stat”, a subliniat șefa statului lituanian, într-un interviu acordat miercuri serviciului moldovean al postului Europa Liberă. „Este foarte ușor să influențezi un asemenea stat, prin sancțiuni economice”, a adăugat ea.
Lituania, o fostă republica sovietică, la fel ca Republica Moldova, a trecut în ultimii 25 de ani prin „câteva campanii uriașe” de sanctiuni susținute de către Kremlin, îndreptate împotriva sectorului energetic al țării, a dat exemplu președinta.
Însă, Lituania, dependentă în întregime de importurile de gaze rusești de la monopolul Gazprom, a construit o instalație de gaz natural lichefiat anul trecut.
„Astăzi putem să spunem ”mulțumim foarte mult, dar nu avem nevoie de Gazprom”, a subliniat Grybauskaite.