ClujAzi

Fii informat!

Peste 15.000 de clujeni au participat la Noaptea Muzeelor

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj au participat sâmbătă, 16 mai 2015, la Festivalul European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul ”Octavian Goga” Ciucea precum şi Muzeul Apei „Leonida Truţa” au putut fi vizitate gratuit. Pe lângă expoziţiile înscrise în programul lunii mai, muzeele au pregătit şi o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca (Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” şi Secţia Pavilionară, str. Memorandumului nr. 21), a fost vizitat de nu mai puţin de 5.390 de persoane, din care 560 de persoane în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”, restul de 4.830 concentrându-şi atenţia asupra exponatelor de la Secţia Pavilioara. Cu acest prilej, în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc precum şi un spectacol folcloric – “Cântec, joc şi voie bună”, susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Balmoşul de Jucu a făcut senzaţie printre cele câteva sute de clujeni care au înfruntat ploaia şi au urcat în dealul Hoia.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a desfăşurat un program special cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor intitulat „O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu”. Începând cu ora 20:00, publicul a putut să admire expoziţia „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu”, deschisă special cu ocazia Festivalului European Noaptea Muzeelor.

Au fost organizate spectacole muzicale de jazz, care au reunit pe unii dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. Începând cu ora 20:30, a concertat formaţia „Jump”, care face parte din Ansamblul Studenţesc Jazz Napocensis, sub coordonarea domnului profesor Ştefan Vannay. În continuare, publicul a putut urmări un spectacol inedit, oferit de chitaristul Cristian Ciceu, recitalul instrumental-vocal al chitaristului de samba şi bossa nova, Cris da Praia. Evenimentele au continuat cu mini recitalul de jazz-poetry, susţinut de reputatul performer şi jazzolog Virgil Mihaiu, împreună cu saxofonistul Alex Munte. De asemenea, au putut fi vizitate gratuit „Galeria Naţională” şi expoziţiile „In absenţia – Rama lucrării şi lucrarea din ramă” a artistei Blanca Alina Pop, „Motus” a artistului fotograf Jim Sumkay, expoziţia de sculptură a artistului Kolozsi Tibor şi expoziţiile de fotografie organizate de Photo România Festival. În ceea ce priveşte numărul vizitatorilor, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost vizitat de nu mai puţin de 8629 de persoane.

La Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea, ediţia din acest an a evenimentului “Noaptea Muzeelor“ a fost marcată printr-o suită de evenimente care au debutat în jurul orei 19.00 şi la care au participat aproape 400 de persoane. Astfel, în Sala de Muzică din “Castelul Octavian Goga” s-a desfăşurat Programul artistic de muzică clasică şi poezie realizat de către experţi ai Şcolii de Arte „Tudor Jarda”, Orchestra „Camerata”, în timp ce în incinta expoziţiei etnografice din “Casa Albă” a avut loc un program de muzică populară susţinut de către cursanţii claselor de muzică popular. Pe tot parcursul evenimentului au fost putut fi vizitate expoziţiile permanente ale muzeului: în “Castelul Octavian Goga”, expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga, expoziţia etnografică din “Casa Albă” şi expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în “Casa Ady Endre”. De asemenea, la parterul “Clădirii Castel”, vizitatorii au avut ocazia parcurgerii expoziţiei aniversare “134 de ani de la naşterea poetului Octavian Goga”, cu piese reprezentative din colecţiile muzeului.

Muzeul Apei „Leonida Truţă”, aparţinând Companiei de Apă Someș S.A. a fost şi în acest an, gazda a peste 150 de vizitatori care au ales să descopere şi să cunoască frânturi din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca şi să se familiarizeze cu exponate atât din România cât și din întreaga lume. Programul de vizitare al muzeului a fost, ca şi la celelalte ediţii precedente ale Nopţii Muzeelor, între orele 20.00-1.30, transportul către localitatea Floreşti fiind asigurat din oră în oră, cu un microbuz al companiei care a preluat vizitatorii din Piața Unirii.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, a participat şi el la evenimentul Noaptea Muzeelor, angajaţii acestui serviciu desfăşurându-şi activitatea conform unui program prelungit în intervalul orar 9.00-1.00. Turiştii, precum şi publicul interesat au fost informaţi asupra activităţilor desfăşurate de toate muzeele judeţului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, au fost oferite materiale informative, (pliante, broşuri, CD-uri) pentru prezentarea colecţiilor expuse de muzeele participante precum şi materiale de promovare a obiectivelor turistice din judeţ, în vederea creşterii circulaţiei turistice locale şi regionale.