ClujAzi

Fii informat!

Legea Insolvenţei persoanelor fizice a fost votată de deputati. 309 voturi pentru şi niciunul împotrivă

Legea Insolvenţei persoanelor fizice a fost votată miercuri de deputati, cu 309 voturi pentru, niciunul împotrivă şi cu trei abţineri.

Deputatul Ana Birchall (PSD) iniţiatoarea proiectului, a declarat că Legea insolvenţei persoanelor fizice este „echilibrată, întrucât nu favorizează nici debitorul, nici creditorul, ci ofera un sprijin real tuturor românilor de bună-credinţă care s-au îndatorat şi care nu din vina lor au ajuns într-un necaz financiar.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Ziarul Financiar că este necesară legii şi o procedură pentru fiecare instituţie membră a comisiei de insolvenţă în parte şi o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea normelor metodologice pentru aceste comisii, ceea ce poate dura până la un an.

Impactul aplicării legii insolvenţei persoanelor fizice asupra portofoliilor de credite ale băncilor ajunge la 3,5 miliarde lei, potrivit unui calcul realizat de Asociaţia Română a Băncilor pe baza insolvenţelor persoanelor fizice la nivel european.

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice a fost adoptat tacit de Senat în decembrie anul trecut.

Solicitarea insolvenţei va trebui transmisă de către debitor împreună cu următoarele documente: un raport al bunurilor proprietatea sa şi a veniturilor disponibile, incluzând date referitoare la veniturile preconizate a fi obţinute în următorii cinci ani şi informaţii cu privire la veniturile sale din ultimii trei ani, precum şi o situaţie a datoriilor sale şi detalii privind creditorii aferenţi. Raportul va include, totodată, o declaraţie conform căreia conţinutul acestuia este corect şi complet; o listă a bunurilor mobile şi imobile cu o valoare individuală care depăşeşte suma de 1.000 lei, care au fost înstrăinate de către debitor în decursul ultimilor patru ani; o declaraţie pe propria răspundere în care să explice motivele pentru care se află în incapacitate de a-şi achita datoriile la termenul scadent; o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor care poate conţine orice termeni de natură să conducă la o îndestulare cât mai adecvata a creanţelor.