O delegație a orașului Ungheni din Republica Moldova, condusă de primarul Alexandru Ambros, se află în aceste zile în vizită la Cluj-Napoca, unde oaspeții vor vizita mai multe obiective culturale și economice și vor realiza un schimb de expertiză cu autoritățile locale. Edilul Alexandru Ambros a avut amabilitatea să răspundă unor întrebări ale reporterilor ClujAzi legate de vizita sa la Cluj.
Vă aflați la Cluj-Napoca într-un context special, de Zilele orașului. Care sunt perspectivele colaborării dintre Primaria Ungheni și municipiul Cluj-Napoca?
Alexandru Ambros: Noi deja am inițiat niște discuții pentru că am avut o delegație din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, e vorba de dna Emilia Botezan, care a fost la Ungheni împreună cu câțiva specialiști din cadrul Primăriei, iar noi am prezentat câteva proiecte pe care le derulăm în orașul Ungheni. Avem experiență bună – zicem noi, în privința proiectelor cu finanțare europeană, dar nu numai. Clujenii ne-au prezentat la Ungheni proiecte pe care le faceți aici și ceea ce putem face de acum înainte e să asigurăm o sinergie de eforturi, atât de la Ungheni, cât și de la Cluj, pentru a putea colabora în diferite domenii. Domeniul economic e foarte important, la Ungheni avem o zonă liberă economic, cu intreprinderi mixte, am putea să colaborăm pe domeniu cultural, avem foarte frumoase colective artistice, cu tradiții, am putea colabora în domenil social, prin niște relații directe nu doar între Primăria Ungheni și Cluj, dar între instituții cum sunt grădinițele de copii, în general aria de colaborare ar putea fi destul de vastă.
Cum apreciați inițiativa tinerilor basarabeni aflați la studii în centrul universitar Cluj-Napoca, de a se implica în transferul de expertiză dinspre instituțiile statului român înspre cele ale Republicii Moldova?
Alexandru Ambros: Dacă există aceste inițiative la Cluj, trebuie doar să fie susținute. Dacă până acum autoritățile locale s-au implicat mai puțin, noi suntem gata să o facem mai mult. Basarabenii aflați la studii în Cluj ar putea să fie niște podețe între aceste două orașe.
Cunosc foarte mulți tineri din Ungheni, care au făcut facultate aici, la Cluj, în mod special în medicină, cunosc pe Mihaela Jărdan, care mi-a fost elevă la universitate, care a făcut medicina aici, la dvs, acum este în Germania. Trebuie să stimulăm, să motivăm aceste relații.
În contextul alegerilor locale din Republica Moldova, programate pentru 14 iunie, ce mesaj aveți de transmis basarabenilor din România a căror familii locuiesc în orașul Ungheni?
Alexandru Ambros: Ungheneni sunt nu doar cei care trăiesc la Ungheni, nu doar cei care s-au născut la Ungheni, sunt toți cei care trăiesc cu viața orașului, chiar dacă sunt în afara hotarelor orașului. În momentul în care simți pulsul orașului tău, de care te leagă ceva, chiar dacă ești la București, Cluj sau New York, ești unghenean. I-aș îndemna să le pese de orașul lor, să-și aducă un mic efort, nu neaăprat financiar, poate fi prin atitudinea pe care o iei față de anumite lucruri care se întâmplă la Ungheni. Ții contactul permanent, facilitezi niște întâlniri unde oamenii ar putea să colaboreze în diverse domenii. Când oamenilor le pasă de orașul lor, împreună fac un efort mare.
În perspectiva alegerilor fiecare să-și facă o decizie conștientă, important e toată lumea să participe pentru că este de datoria noastră.