ClujAzi

Fii informat!

Emil Boc: Soluţia pentru rezolvarea crizei deşeurilor e simplă. Tarifele de salubrizare se vor majora

Primarul Emil Boc a anunţat astăzi că tarifele pentru efectuarea serviciilor de salubrizare în Cluj-Napoca se vor majora în contextul tensiunilor existente pentru amenajarea unei noi rampe temporare de depozitare a deşeurilor, între Primăria Feleacu şi Consiliul Judeţean.deseuri, foto Otilia Muresan 4

Salprest, operatorul actualei rampe temporare pentru depozitare a gunoaielor, a ameninţat recent administraţiile locale şi judeţene că nu va mai permite depozitarea deşeurilor atâta timp cât operatorii privaţi care le colectează nu îşi plătesc datoriile faţă de rampă.

În cadrul emisiunii „Clujul, cu bune şi rele”, înregistrată pe site-ul Cluj-am.ro, directorul RAADPP Cluj, Mircea Avram, a declarat că doar 40% din capacitatea rampei este ocupată fizic, chiar dacă din documente reiese un grad de ocupare mai mare.

Cu toate acestea, Salprest a majorat între timp şi preţurile percepute companiilor, care au mers la Primăria Cluj-Napoca să ceară la rândul lor majorarea tarifelor percepute cetăţenilor.

ANRSC trebuie să aştepte însă 3 luni de zile consecutiv o creştere de minim 5% a preţurilor pentru a permite majorarea tarifelor pentru cetăţeni, conform ordinului 109 din 2007.

Potrivit lui Emil Boc, tarifele vor creşte nesemnificativ pentru persoanele fizice, respectiv mai mult pentru persoanele juridice.

„Cea mai mare criză este însă cea dintre Consiliul Judeţean şi Primăria Feleacu, pentru că tarifele mărite le rezolvăm, iar firmele îşi vor recupera banii în timp. Avem 60 de hectare pentru noul depozit, cu acord de mediu, care trebuia să fie finalizat de doi ani. Soluţia e simplă, amenajarea unei rampe temporare acolo, însă complicate sunt minţile care gândesc acolo”, a spus edilul.

La mijlocul conflictului s-ar afla însă şi terenurile revendicate ale locuitorilor din Feleacu, de la Palocsay, care nu au fost puse încă în posesie. Iniţial Primăria Feleacu a cerut Consiliului Judeţean Cluj să plătească redevenţă pentru terenul pe care deja l-au dat gratuit în administrare, iar în cele din urmă forul judeţean a acceptat şi acest lucru. Acum Primăria Feleacu ar solicita şi rezolvarea situaţiei de la Palocsay, de către Primăria Cluj-Napoca.