Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a găzduit, joi, lansarea de carte a fostului consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu.
Potrivit prof. univ. dr. Ilie Rad, conducătorul Şcolii doctorale de Ştiinţe politice şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, lansarea celei de-a treia carte a Adrianei Săftoiu este încununată de un succes răsunător, fiind dezbătută chiar şi de către oamenii care n-au răsfoit paginile acesteia. „S-a întâmplat în această carte ceea ce s-a întâmplat în 1941 cu celebra carte de istorie a lui George Călinescu, care a fost citată de foarte multe ori, dar puţini au citit-o. La fel se întâmplă cu această carte”, a precizat profesorul Ilie Rad.
Fostul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu a declarat că această personalizare a puterii mărturisită în cartea „Cronică de Cotroceni”, ne face foarte mult rău ca stat. „Vom şti ca specialişti în comunicare şi ca simpli votanţi să punem această presiune în sensul acordării puterii instituţiei, nu persoanei”, a concluzionat Naumescu.
„Această carte a diviziat oarecum societatea românească, în două abordări: pe de o parte sunt cei care salută cu mult entuziasm cartea, spunând „bine le-a făcut”, cu referire la două personaje care apar aici, mai importante; a doua e „aşa ceva nu se face, nu se pot dezvălui lucruri din interiorul unei instituţii unde ai lucrat”. Însă volumul nu a fost scris pentru a se răzbuna pe cineva, nici pentru a dezvălui informaţii clasificate. Nu sunt niciun fel de dezvăluiri de informaţii care ar putea intra în acest registru.
Cartea poate fi citită la mai multe vârste. Fiecare dintre aceste vârste ale cărţii îşi are propriul farmec. În adolescenţă sunt mulţi care caută elemente de picanterie, replici sau întâmplări dintre anumite personaje, însă acestea se vor risipi, nimic nu va mai conta în felu acesta. Peste 5 ani, o vor citi specialiştii în analiza instituţiilor politice, care vor să vadă dincolo de emoţii. Şi în fine, peste 50 de ani această carte va fi citită de către istorici, care vor dori să recompună un regim politic, o epocă, un mandat în evouţia sistemului politic românesc.
Pot fi şi mai multe tipuri de concluzii, de la cele mai simpliste, la cele mai elaborate. Nu putem să remarcăm că cea mai simplă dintre concluziii este că fostul preşedinte al României este un om lipsit de caracter, asta o spune autoarea, asumându-şi acest lucru. Regăsim aici de la vanităţi, prefăcătorie, narcisism, punerea propriei persoane în mijlocul a tot ceea ce se întâmplă etc. personalizarea puterii, modul în care funcţionează insituţiile statului după toanele titularului funcţiei respective. Aceasta este una dintre cea mai izbitoare diferenţă dintre funcţiile din România şi cele cu o democraţie consolidată. Ca diplomat în Canada am constatat modul totalmente diferit cum funcţionează acolo instituţiile. La noi contează foarte mult personalitatea ocupantului funcţiei, replica „N-am chef”. Asemenea lucruri nu se întâmplă în alte democraţii, unde instituţia e foarte puternică, unde se ştie că dacă se face vreo dezvăluire, a doua zi se demisionează”, a adăugat Valentin Naumescu.
Adriana Săftoiu a precizat că primele cuvinte auzite de la apropiaţi după lansarea cărţii au fost „nu eşti conştientă”, apoi „ce curaj ai”.
„Toată lumea vorbeşte despre lucrurile amintite în carte, eu vin doar să certific. Puteţi înlocui numele lui Traian Băsescu cu alte nume. Uşor, uşor, veţi remarca că din păcate după 25 de ani avem o problemă cu puterea politică din România. Cei mai mulţi o iau razna datorită anturajului, însă trebuie acţionat asemenea unui părinte cu copilul său, trebuie corectate derapajele de la rădăcină pentru că atunci când va creşte, în adolescenţă, copilul va fi mai greu de corectat”, a spus Adriana Săftoiu.
Autoarea cărţii a mai spus că anturajul joacă un rol crucial în dezvoltarea unui lider politic, menţionând că nici măcar intelectualii nu au reuşit să-şi impună amprenta corespunzător în cazul fostului preşedinte.