ClujAzi

Fii informat!

Criza deşeurilor: În 2 zile, Primăria Cluj-Napoca poate autoriza construirea rampei temporare pentru deşeuri

Termenul de contestare a amenajării rampei temporare de depozitare a deşeurilor pentru Salprest Rampă a expirat, iar compania a depus deja la Primăria Cluj-Napoca o cerere de autorizare a lucrărilor de construcţie pentru cele 4 hectare de teren.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat că în termen de 2 zile se poate elibera autorizaţia de construcţie de la Primărie, iar Salprest se poate apuca de betonat.

„Am avut alaltăieri o întâlnire cu cei de la Salrest Rampă pentru că nu mă mai las dus de poveşti. S-au tot făcut demersuri la Ministerul Fondurilor Europene, care a spus ce era în contract: nici vorbă de redevenţă ori de alt contract pe acel contract. În paralel noi ne-am întâlnit cu Salprest, care au spus că vor primi acordul de mediu imediat după ce vor primi autorizaţiade construcţie de la Primărie. Le-am spus ca prima dată să pregătească un capăt al platformei, care poate susţine 96.000 tone de deşeuri, care rezistă 7 luni. Apoi se poate autoriza alta. Noi am sugerat Consiliului Judeţean şi achiziţionarea unui teren adiacent celui aferent CMID pentru că e vorba de o situaţie de urgenţă, însă s-au ocupat de altceva (…) Schimbările şi neschimbările de la Consiliul Judeţean ori pasivitatea cuiva au făcut ca să nu se mai facă nimic”, a precizat prefectul Gheorghe Vuşcan.

Pata Rât, bombă ecologică care se scurge în Someş

A început să curgă levigatul rezultat de la deşeurile din Pata Rât în pârâul Zapodie, existând acolo o potenţială bombă ecologică. Prefectul a spus că în ultima perioadă se colecta levigatul şi se împrăştia înapoi peste deşeuri deşi în apropiere există o staţie de epurare, însă la care operatorii de pe rampă nu aveau acces.

Pata Rât, mina de bani la negru

Prefectura Cluj va demara în perioada următoare ample acţiuni de verificare a activităţii derulate de operatori pe rampa de gunoi. De fapt, doar 25% din cantitatea de deşeuri depozitată acolo rămâne locului, restul fiind reciclată şi transformată în bani de către operatori, din care doar o parte ar funcţiona cu acte, a spus prefectul Gheorghe Vuşcan. „Lunar intră 12.000 tone de gunoi şi se înregistrează la Garda de Mediu. Ies în acte doar ce procesează dna Vădean şi cu centrul lor de colectare, dar acolo sunt 5 operatori. În plus, de la fondul de mediu se primeşte 100 lei pe tona de gunoi reciclat, e vorba de profituri uriaşe acolo. O să meargă acolo Poliţia şi Direcţia Finanţelor, precum şi ITM-ul”, a adăugat prefectul.