ClujAzi

Fii informat!

Iohannis, la întâlnirea cu Timofti: România este „marea şansă” a integrării Republicii Moldova în UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Suceava, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România este „marea şansă” a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi va continua să sprijine aspiraţiile europene ale acestui stat.

Klaus Iohannis a spus, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui moldovean, din partea Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, că reafirmă sprijinul pentru aspiraţiile europene ale românilor de peste Prut.

Iohannis a mai spus că crede cu tărie că destinul Republici Moldova poate fi împlinit doar prin integrarea în Uniunea Europeană.

„Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune”, a declarat şeful statului român.

Preşedintele a atras însă atenţia că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susţinute privind procesul de reformare a statului, mai ales în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

„Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova”, a mai afirmat şeful statului român.

„Astăzi am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă şi am purtat o discuţie extrem de utilă şi plină de conţinut cu domnul Preşedinte Iohannis pe teme importante pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi pentru relaţia noastră strategică, frăţească şi specială. Dialogul nostru politic este în continuare consistent şi constructiv. Avem împreună cu domnul Preşedinte o înţelegere deplină asupra situaţiei regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influenţează dezvoltarea Republicii Moldova şi parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relaţiilor concrete şi realităţilor în care trăim şi momentului istoric pe care îl avem. Am avut, aşadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune şi diferendul transnistrean.

Am avut ocazia, de asemenea, să discutăm despre numeroasele proiecte comune aflate în diferite faze de implementare. La 27 aprilie s-au împlinit cinci ani de la semnarea declaraţiei comune privind instituirea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem în prezent un bilanţ pozitiv al cooperării bilaterale, în prim-plan fiind procesul de integrarea europeană şi proiectele energetice, educaţionale şi sociale. Aceste proiecte vor contribui la aprofundarea reformelor democratice în Republica Moldova, consolidarea statului de drept şi a unei justiţii independente, combaterea corupţiei, modernizarea instituţiilor statului şi edificarea unui mediu economic echitabil şi competitiv. Urmează ca prin eforturi comune să extindem aria de cooperare, în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură care ar asigura conectarea deplină a Republicii Moldova la piaţa energetică europeană. Între altele, pe dimensiunea transfrontalieră ar urma să fie extins proiectul SMURD, reabilitat nodul hidrotehnic Stânca-Coşteşti şi modernizate birourile vamale de frontieră. În sfera economică am remarcat cu satisfacţie evoluţia schimburilor dintre cele două ţări, România fiind pentru Republica Moldova principalul partener în ceea ce priveşte exporturile. I-am mulţumit Preşedintelui Iohannis pentru asistenţa financiară solidă pe care România o acordă Republicii Moldova. Îmi doresc ca la Chişinău să fie format cât mai curând un nou guvern care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem”, a spus preşedintele Nicolae Timofti.