ClujAzi

Fii informat!

Consiliul Judeţean Cluj se împiedică în propriile acuze către Salprest la Pata Rât. Ce păzeşte CJ Cluj?

Într-un comunicat de presă cu declaraţii kilometrice, Consiliul Judeţean Cluj acuză că la rampa de deşeuri de la Pata Rât societatea Salprest Rampă a depozitat ilegal 540.000 mc de gunoaie, după finalizarea caietului de sarcini pentru închiderea rampei, motiv pentru care instituţia publică se vede nevoită să majoreze prin acte adiţionale preţul plătit către Asocierea Nordconforest.

„Consiliul Judeţean Cluj a fost notificat oficial de către reprezentanţii Asocierii SC Nordconforest SA – SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, în calitate de Antreprenor pentru Lotul I (Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla) în cadrul contractului privind proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj” în legătură cu faptul că a fost constatată în mod clar existenţa unor volume considerabile de deşeuri suplimentare faţă de cele avute în vedere în momentul organizării licitaţiei.

Constatarea a survenit în contextul studiilor topografice efectuate de Antreprenor ulterior preluării amplasamentului, în data de 12 iunie a.c., în etapa de culegere a datelor necesare procesului de proiectare.

Astfel, în cazul depozitului neconform de deşeuri de la Pata Rât, cantitatea suplimentară de deşeuri constatată cu ocazia culegerii datelor pentru proiectare şi întocmirea studiilor tehnice de specialitate, raportat la cantităţile de deşeuri indicate în momentul organizării licitaţiei în anul 2014 şi determinate prin studiul topografic aflat la caietul de sarcini este de nu mai puţin de 541.300 de mc”, transmite Consiliul Judeţean Cluj, cu trei semne de exclamare.

„Potrivit notificării antreprenorului, această situaţie extrem de gravă, ale cărei adevărate dimensiuni se relevă abia acum, în cadrul studiilor şi operaţiunilor obligatorii presupuse de etapa de proiectare în vederea închiderii şi ecologizării depozitului neconform, îşi are originea în activitatea rampei private de stocare temporară învecinate operate de către SAPLREST RAMPĂ până recent, fără respectarea normelor legale.

În contextul în care cantităţile de deşeuri suplimentar determinate faţă de caietul de sarcini aferent licitaţiei nu aveau cum să fie măsurate şi, respectiv, asumate de către niciunul dintre participanţii la licitaţie, această operaţie necesitând demararea fazei de proiectare şi efectuarea studiilor de teren, diferenţele extrem de mari constatate sunt de natură să afecteze grav soluţiile iniţiale de închideri propuse şi asumate, în special din punct de vedere al preţului contractului”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ce a păzit Consiliul Judeţean Cluj?

Despre situaţie se ştia de ceva timp, au declarat reprezentanţii Salprest Rampă pentru ClujAzi, care au menţionat că s-au efectuat măsurători topo la finele anului trecut.

Administratorul companiei, Vasile Frătean, subliniază că instituţia numită Consiliul Judeţean Cluj şi-a asumat să organizeze o licitaţie pentru paza rampei, astfel încât să fie prevenită tocmai „depozitarea suplimentară ilegală”. Noua conducere a instituţiei ar trebui să mai frâneze din acuze mai ales în contextul în care are o societate de pază şi protecţie în subordine, care putea păzi locaţia.

„Pe noi nu ne-au contat de la Consiliul Judeţean cu această problemă şi nu ni se pare normal să se discute mai întâi cu ziariştii, fără să ni se ceară opinia. Consiliul Judeţean să facă bine să rezolve problema depozitării gunoaielor, că nu ne mai primeşte nimeni la Alba”, mai transmite Vasile Frătean, administratorul Salprest Rampă.