ClujAzi

Fii informat!

Emil Boc: Consiliul Judeţean Cluj nu şi-a respectat angajamentul asumat pentru rampa temporară de deşeuri. Soluţia e acasă, în judeţ!

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, joi, în legătură cu criza depozitării deşeurilor din judeţul Cluj, că la nivelul Consiliului Judeţean Cluj nu a fost respectat angajamentul asumat în luna februarie 2015, în faţa Agenţiei Naţionale de Mediu şi a Gărzii de Mediu Cluj, pentru amenajarea unei rampe temporare la Feleacu. De asemenea, edilul a spus că Centrul de Managament Integrat al Deşeurilor va fi finalizat în cel mai optimist caz în anul 2018, în într-un secenariu pesimist, în anul 2019.

Emil Boc a mai precizat că soluţia la această problemă se găseşte „acasă, în judeţ”. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj este plecat din nou la Bucureşti, a doua oară într-un timp mai mic de o lună.

„În 2014 era ultimul termen pentru finalizarea depozitului de deşeuri al Consiliului Judeţean Cluj, care nu a fost terminat la timp de instituţie, unde trebui să ducă gunoaiele toate primăriile din judeţ. Acolo nu a fost prevăzută o soluţie tranzitorie în caz în care nu se termină centrul la timp. Se preconiza doar că Centrul va fi finalizat înainte de termenul final. Din februarie m-am adresat Agenţiei Naţionale de Mediu şi Gărzii de Mediu şi am avut o întâlnire la Prefectura Cluj, unde am stabilit că până în 15 iulie se mai pot depune deşeuri pe rampa veche. Ulterior Consiliul Judeţean s-a angajat să găsească o soluţie temporară până la finalizarea CMID. Au început discuţiile cu Feleacul, cu Ministerul Mediului, însă acel angajament din febrarie nu s-a îndeplinit la nivelul Consiliului Judeţean Cluj pentru depozitarea gunoaielor. Se pare că acest centru nu va fi gata înainte de 2018-2019”, a adăugat Emil boc.

Municipiul Cluj-Napoca a găsit sprijin de la Primăria Alba-Iulia şi la Primăria Oradea, astfel încât să poată depozita deşeuri în afara Clujului timp de încă 3 luni, după data de 15 iulie.

„Acum trebuie să ne gândim la o soluţie de minim 3 ani de zile, pe termen lung. Fie se face o revizuire de proiect la CMID şi se include acolo şi o rampă temporară, revizuire care poate dura între o lună şi două luni sau se găseşte o soluţie cu Feleacu ca o parte din cele 60 de hectare să fie desprinsă 7 luni de zile. Soluţia trebuie găsită la noi, acasă, în judeţ. Mai avem 3.900 mp de teren cu configuraţie proastă în municipiu şi unde am putea să depunem maxim o lună de zile, după cele 3 luni, cu acord de la Agenţia Naţională de Mediu, deşeuri care oricum vor trebui duse ulterior la noul CMID”, a mai afirmat primarul Emil Boc.

Consiliul Judeţean Cluj nu îşi asumă responsabilitatea deşi nu a finalizat CMID la timp

„Deşi responsabilitatea pentru depozitarea deşeurilor anterior momentului finalizării SMID nu revine forului administrativ judeţean, Consiliul Judeţean îşi exprimă întreaga disponibilitate de a contribui la deblocarea unei probleme majore a judeţului, fără însă a încălca legea”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.