Se înființează o coaliție de ONG-uri din educație, de tip cluster inovativ, constituită din minimum 12 ONG-uri, în jurul cărora vor fi incluse și minimum 12 instituții/autorități publice, a cărei misiune este de a atrage atenția decidenților asupra faptului important că politicile publice din educație trebuie fundamentate pe cercetare. Până in 31 martie 2016, vor avea loc primele 2 intâlniri ale coaliției CALIEDU: una în septembrie 2015, cu scopul constituirii coaliției, și una în decembrie 2015, cu scopul de a agrea calendarul de acțiuni comune referitor la cercetarea educațională.
Asociația Learn & Vision, împreună cu partenerul său din proiect, Asociația Centrul pentru Studiul Democrației, au organizat miercuri, 8 iulie 2015, ora 12.00, la sediul Asociației Learn & Vision din Cluj-Napoca, Str. I.C. Brătianu nr. 41, ap. 10, conferința de presă în care au fost prezentate rezultatele intermediare ale proiectului ”Masă critică pentru educație de calitate prin politici publice fundamentate prin cercetare” (CALIEDU).
În cadrul conferinței au fost abordate următoarele tematici:
(1) necesitatea existenței unei coalizări mai solide și vizibile între organizațiile din sectorul civic cu activitate relevantă în domeniul educației și politicilor educaționale. „Necesitatea implementării acestui proiect este dictată de lipsa coalizării actorilor neguvernamentali din domeniul educației care să se angajeze în elaborarea și promovarea de politici educaționale fundamentate pe rezultatele unor cercetări”, a spus Mariana Dragomir, președinte Asociației Learn&Vision.
(2) problemele cu care se confruntă în prezent sistemul de educație din România, pentru soluționarea cărora este nevoie de implicarea expertizei ONG-urilor și de acțiunea concertată a acestora în direcția influențării politicilor educaționale. „Sunt două teme care merită mai multă atenţie. Una e cea a abandonului şcolar, unde România, în comparaţie cu celelalte ţări din UE, stă prost şi e singura unde indicatorii se înrăutăţesc. Şi în al doilea rând e o temă care se reflectă mai puţin în testări precum BAC şi Evaluare Naţională. Aceea a cunoştinţelor pentru democraţie”, a declarat Gabriel Bădescu, reprezentantul Asociației Centrul pentru Studiul Democrației.
(3) rezultatele preliminare ale cartografierii ONG-urilor cu activitate în sfera educației și cercetării, precum și prezentarea criteriilor pe baza cărora vor fi selectate organizațiile care vor constitui nucleul coaliției CALIEDU. „Căutăm organizații care au demonstrat inițiative de cercetare și/sau policy-making, sunt active, reprezentative și asigură o bună acoperire geografică și tematică: să deservească diverse grupuri de interese – profesori, manageri școlari, elevi/studenți, părinți, comunitatea – și să promoveze diverse forme de educație, inclusiv formarea adulților și educație nonformală”, a anunțat Simona Bernat, coordonatorul proiectului CALIEDU.
Proiectul CALIEDU își propune să contribuie la creșterea gradului de implicare a ONG-urilor educaționale naționale și regionale în dezvoltarea de politici educaționale fundamentate pe rezultatele unor cercetări, prin înființarea unei coaliții.
Proiectul are o durată de 12 luni și este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG România. Valoarea totală a proiectului este de 78.961€, din care asistența financiară este în valoare de 63.135€.