Începând de mâine, locuitorii municipiului Cluj-Napoca, reprezentând aproape jumătate din populaţia judeţului Cluj, vor plăti tarife mai mari pentru ridicarea gunoaielor, care trebuie să fie transportate pentru depozitare în afara judeţului. Transportul la Oradea nu ar fi trebuit să fie plătit dacă Consiliul Judeţean Cluj ar fi finalizat Centrul Judeţean pentru Deşeuri, precizează Primăria Cluj-Napoca.
Din 15 aprilie au fost majorate tarifele de depozitare la rampă pentru cei doi operatori care asigură salubrizarea oraşului, Rosal şi Brantner Vereş, iar pentru a putea solicita la rândul lor majorarea tarifelor, companiile trebuiau să suporte trei luni consecutiv noile preţuri.
Astfel tarifele cresc cu 1,33 lei pentru 96% dintre clujeni.
Potrivit normativelor legale, la Cluj trebuie să funcţioneze un singur centru judeţean de depozitare pentru deşeuri, iar pentru Cluj singurul autorizat este cel de la Consiliul Judeţean Cluj, care trebuia să fie finalizat în 2014.
De cealaltă parte, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a precizat că nu este responsabilitatea instituţiei pe care o conduce să gestioneze criza deşeurilor din judeţ, în ciuda eşecului de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor. Acest lucru a fost infirmat însă de primarul Emil Boc, care a afirmat că CJ Cluj şi-a asumat încâ din februarie 2015, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Prefectura Cluj alături de Agenţia Naţională de Mediu, amenajarea unei rampe temporare pentru depozitarea deşeurilor din judeţul Cluj.
Chiar şi cu această creştere de tarife pentru Municipiul Cluj-Napoca, preţul de 8,38 de lei ste mai mic decât în alte oraşe. Spre comparaţie, la Târgovişte se plăteşte lunar 16 lei, la Timişoara – 10,78 lei, la Sibiu – 11 lei, iar la Braşov – 9,06 lei.