Joi, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central a avut loc ceremonia de premiere a celor mai buni tineri cercetători în ştiinţă şi inginerie ai României. Premiile au fost înmânate de către primarul Emil Boc şi profesorul Rada Mihalcea, unul dintre cei mai renumiţi cercetători din Statele Unite ale Americii, premiată de însuşi preşedintele Barack Obama.
Deşi a fost la prima ediţie, concursul a primit peste 60 de aplicatii din întreaga ţară, din diferite domenii precum medicină, fizică, inginerie electrică, agricultură, psihologie, de la universităţi precum Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Bucureşti, Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest Timişoara.
Câştigătorii au primit diplome şi premii în bani, însă academicianul Solomon Marcus, prezent la ceremonie, a afirmat că nu ceremonia de astăzi trebuie să primeze ca relevanţă în activitatea cercetătorilor care s-au înscris la competiţie, ci răsplata bucuriei de a înţelege şi de a cunoaşte lumea mai bine.
Primarul Emil Boc a amintit că UBB a fost clasată în top 1000 universităţi la nivel mondial dintr-un total de 25.000 analizate, lucru care înseamnă că profilul universitar al oraşului Cluj-Napoca începe să fie recunoscut.
Edilul a făcut referire şi la Cluj Innovation City, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de dezvoltare a oraşului în domeniul cercetării, inovării şi IT, care va duce la crearea a peste 20.000 noi locuri de muncă şi care poate fi realizat prin accesarea de finanţare europeană, care ajunge la un total de 360 miliarde de euro.
Premiul întâi a fost câştigat de Andrei Miu, de la Universitatea „Babes-Bolyai”, care cercetează domeniul neuroştiinţei cognitive, adică modul în care mediul şi factorii genetici afectează comportamentul oamenilor şi modul în care ne putem stăpâni anumite emoţii.
Premiul al doilea a mers către Ciprian Tomuleasa, de la Universitatea de Medicina şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, care conduce un studiu pe moleculele tumorale.
Premiul III l-a câştigat Lavinia Curecheriu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar mentiuni speciale au mers către Dan Cristian Vodnar, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, respectiv Diana Serbezeanu, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”.
Dan Vodnar lucrează momentan la crearea unui suc digestiv natural din fructe şi legume, care tratează afecţiunile gastro-intestinale.