Consiliul Judeţean Cluj a primit de la Asocierea SC Nordconforest SA – SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, în calitate de antreprenor câştigător al licitaţiei de închidere a rampei de la Pata Rât, o scrisoare în care a fost determinată valoarea lucrărilor suplimentare pe care le presupun deşeurile depozitate în mod ilegal la depozitul neconform de la Pata-Rât, în plus faţă de cele avute în vedere în momentul organizării licitaţiei din anul 2014.
Astfel, în ceea ce priveşte acest depozit, în urma studiilor topografice efectuate de Antreprenor după predarea amplasamentului, s-a constatat existenţa unei cantităţi suplimentare de 541.835 mc faţă de cea menţionată în documentaţia de atribuire, valoarea lucrărilor suplimentare pe care le presupune neutralizarea şi ecologizarea acestora fiind de nu mai puţin de 8.000.000 lei.
Potrivit administratorului rampei de la Pata Rât, Salprest Rampă, acuzele legate de existenţa unor cantităţi de gunoi suplimentare faţă de anul 2014 care ar fi fost depozitate de către societate sunt afirmaţii tendenţioase făcute cu scopul de a discredita firma şi de ascunde incompetenţa CJ Cluj.
Ce a păzit Consiliul Judeţean Cluj?
Despre situaţie se ştia de ceva timp, au declarat reprezentanţii Salprest Rampă pentru ClujAzi, care au menţionat că s-au efectuat măsurători topo la finele anului trecut.
Administratorul companiei, Vasile Frătean, subliniază că instituţia numită Consiliul Judeţean Cluj şi-a asumat să organizeze o licitaţie pentru paza rampei, astfel încât să fie prevenită tocmai “depozitarea suplimentară ilegală”. Noua conducere a instituţiei ar trebui să mai frâneze din acuze mai ales în contextul în care are o societate de pază şi protecţie în subordine, care putea păzi locaţia.
Salprest Rampă va efectua măsurători topo în paralel pentru a identifica dacă se confirmă cantităţile prezentate public de către Consiliul Judeţean Cluj.
Între timp, deşi nu a găsit vreo soluţie la criza deşeurilor, generată de nefinalizarea la timp de către Consiliul Judeţean Cluj a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, anunţă că a semnat o plângere penală pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de depozitarea ilegală a deşeurilor de la Pata Rât.
Primarii clujeni, revoltaţi pe Consiliul Judeţean
Primarii clujeni, care şi-au dat astăzi întâlnire la Cluj-Napoca pentru a discuta cu Prefectura Cluj despre criza deşeurilor, au ameninţat că îşi vor descărca maşinile pline de gunoaie în faţa sediului Consiliului Judeţean Cluj pentru a nu le mai transporta în afara judeţului, la costuri împovărătoare pentru cetăţeni.