ClujAzi

Fii informat!

Gala ”Jurnalist în România” s-a desfășurat la Cluj-Napoca

Reportajele realizate în Transilvania de jurnalistele de peste graniţe, au fost premiate la Cluj în cadrul galei “Jurnalist în România”. La evenimentul care a adunat jurnalişti de prestigiu din Republica Moldova şi România, dar şi reprezentanţi de seamă ai diplomaţiei au participat: Titus Corlăţean – senator, fost ministru de externe al României, Dorin Chirtoacă – primarul municipiului Chişinău, Republica Moldova, Sebastian Hotca – secretar de stat Departamentul pt. Românii de Preturindeni (MAE), Marius Nicoară – senator român, Sorin Bota – senator român dar şi directorii principalelor canale de televiziune şi radio din Republica Moldova: Vasile Botnaru – director Radio Europa Liberă, Olga Bordeianu – preşedinte Teleradio Moldova, Mircea Surdu – director Moldova 1 TV, Viorel Pahomi – realizator Realitatea Tv Moldova, Piron Stepan – preşedinte Teleradio Găgăuzia. De asemenea, a fost prezentă şi o delegaţie formată din liderii Unităţii Teriroriale Autonome Găgăuzia: Olesea Tanasoglo – viceguvernator UTA Gagauzia, Serghei Anastasov – primar de Comrat, om de afaceri, Vitalii Chiurcciu – prof. univ, Universitatea de Stat din Comrat,Piron Stepan – preşedintele Tele Radio Gagauzia.

TVR Cluj a primit mesaje de apreciere din partea oficialităţilor şi a invitaţilor prezenţi la gală:

Bogdan Aurescu – ministrul de externe al României “Proiectul “Jurnalist în România” nu numai că stimulează interacţiunea profesională între reprezentanţii mass-media din diferite ţări, dar încurajează abordările interculturale şi incluzive în peisajul mediatic, promovând toleranţa, diversitatea culturală, integrarea şi deschiderea. Ce alt loc mai potrivit decât Clujul ar fi existat pentru organizarea unui astfel de proiect? Clujul este Capitala Europeană a Tineretului 2015 şi are o vocaţie multiculturală incontestabilă, demonstrând că interculturalitatea şi diversitatea culturală sunt valori reale ale societăţii româneşti.”

“Nu pot decât să felicit televiziunea română, partenerii din Republica Moldova, TVR Moldova şi alte televiziuni de acolo. Faptul că jurnalişti apreciaţi şi talentaţi au venit aici în România, au făcut reportaje despre investiţii pe bani europeni sunt exemple foarte bune. E bine ca cetăţeanul din Republica Moldova să vadă prin intermediul acestui proiect, prin intermediul jurnaliştilor, cum s-a schimbat România, cum a evoluat, cum s-a modernizat, care este viaţa. La rândul său, cetăţeanul din Republica Moldova văzând şi auzind aceste lucruri să îşi dorească ceva similar, să înţeleagă că această apropiere de UE nu e o chestiune de competiţie neapărat dură, dramatică, ci este o competiţie de a se întâmpla lucruri în bine”, a declarat Titus Corlăţean, fost ministru de externe al României.

“Rolul jurnalistului de televiziune este esențial într-o societate liberă. El este cel care ne face să vedem prin lentila camerei sale de luat vederi realitatea pe lângă care trecem în fiecare zi. Zeci de detalii care în graba noastră zinlică ne scapă în momentul experienței directe. Ele ne sunt reamintite de imaginea filmată[…]doresc să îi salut cu acest prilej pe jurnaliştii din Republica Moldova prezenți alături de colegii din România, încă de la începutul proiectului. Suntem două țări unite de numeroase punți: vorbim aceeaşi limbă, avem o cultură şi o istorie comună, la acestea adăugându-se numeroasele contacte umane, relațiile economice și cooperarea pe toate planurile […] Într-o lume deschisă presa reprezintă un actor global, parte a unui fenomen care nu cunoaște graniţe. În acest context, cooperarea dintre jurnaliștii de pe cele două maluri ale Prutului ţine de normalitate. Doresc să urez Galei premiilor Jurnalist în România cât mai multe ediții, să îi felicit pe organizatori şi să le urez succes tuturor participanţilor” a declarat Angel Tâlvăr , ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, într-o scrisoare adresată participanţilor la Gala Jurnalist în Romania

„Dacă aş fi acum la Cluj, cu voi, aplauzelor voastre li s-ar adăuga aplauzele mele pentru îndrăzneţul proiect al colegilor noştri de la TVR Cluj, proiect unic în mass-media europene, prin care jurnalişti români din afara graniţelor geografice ale României sunt invitaţi să lucreze reportaje alături de colegii lor de aici. Identitatea, personală şi naţională, este o temă „fierbinte” astăzi, într-o lume care nu ştie foarte bine ce-i va aduce globalizarea. La Cluj, v-aţi întâlnit în postura de jurnalişti cu biografii diferite, cu mentalităţi diferite, cu habitudini profesionale diferite. Tema aleasă în Atelierul de Reportaje a fost, aidoma lumii şi aidoma voastră, convieţuirea. Aţi învăţat unii de la ceilalţi cum să trăiţi într-o şi cum să povestiţi despre o Europă care se vrea, totuşi, unită şi îşi aşează la bază relaţiile interetnice civilizate şi dialogul intercultural fertil.

Mie îmi plac mult două versuri din Oda Bucuriei: „Cine a avut norocul / De prieteni buni să dea”. Sper că şi voi şi eu am avut norocul ăsta.

Dragi colegi de breaslă, vă aştept cu dragă inimă reportajele pe TVR Moldova şi pe TVR Internaţional.” a scris în mesajul ei Cristina Leorenţ, Director Departament TVR Internaţional

“Emisiunile Tatianei sunt ca o carte, cu introducere sau prefaţă şi copertă. Coperta este chiar autoarea cărţii. Este inofensivă sau cine ştie, este un şiretlic a domniei sale pentru a te face să fii mai deschis, până când îţi dai seama că mergi prea departe. Pentru felul în care simte şi înţelege românismul, cu siguranţă este de acord în alegerea Clujului drept Capitala Europeană a Tineretului şi pentru reportajul dinamic, te felicit pentru ceea ce eşti şi ceea ce faci. Şi asta, până când vei fi nu doar jurnalist în România, ci din România. Iar pentru TVR Cluj un tablou pictat de către nimeni altul Vasile Botnaru. Aici este parlamentul Republicii Moldova şi aşteptam să devină Consiliul Judeţean. Atunci va fi Jurnalist din România”, a declarat Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, care i-a înmânat premiul jurnalistei Tatiana Pașcovschi.

„Sunt foarte mulţumită că în acest proiect, într-un proiect deschis, au fost participanţi şi din Găgăuzia. Asta demonstrează că profesioniştii nu sunt încurcaţi de barierele teritoriale. Pentru ei nu există limite şi proiectul acesta este chiar un succes”, a declarat Olesea Tanasoglo, viceguvernator Unitatea Autonomă Teritorială Găgăuzia.

„Am vorbit cu participanţii la acest proiect şi ei chiar şi-au schimbat optica asupra României. A fost un transfer destul de bun de tehnologie, a televiziunii propriu-zise, pentru aceşti tineri, specialişti în devenire, în diverse televiziuni din Republica Moldova. Sunt subiecte care arată moldovenilor cum se schimbă România sau ce înseamnă pentru România integrarea europeană. Un proiect care a avut multe dimensiuni, culturale, economice, tehnice şi pe care noi îl susţinem cu mult drag”, a spus Ion Sturza – fost prim ministru al Republicii Moldova.

Pe parcursul zilei de 4 septembrie, au fost difuzate în direct de la faţa locului trei ediţii speciale, pe 4 canale ale Televiziunii Române: TVR Cluj, TVR 3, TVR Moldova şi TVR Internaţional. În cadrul acestora au fost din nou prezentate jurnalistele participante în proiect.

Proiectul Jurnalist în România este o premieră în ţara noastră. Jurnalişti din afara graniţelor ţării – Ucraina, Republica Moldova (inclusiv Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia) – au fost invitaţi în România, la Cluj-Napoca, pentru a produce în comun cu jurnaliştii de la TVR Cluj o serie de reportaje ce au fost prezentate în cadrul programelor TVR şi ale posturilor de televiziune din ţările de provenienţă ale participantelor. Prin acest proiect s-a format o echipă de jurnalişti care funcţionează, ca o reţea, în interesul opiniei publice.

La cele trei etape ale proiectului „Jurnalist în România” au participat jurnalişti de televiziune din Republica Moldova, Ucraina şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia care, împreună cu jurnaliştii de la TVR CLUJ, au realizat câte un reportaj pe tema dată.

Prima ediţie a abordat problematica fondurilor europene, sub genericul “Acasă în Europa. Fondurile Europene”. Aceasta s-a desfăşurat în perioada 13 – 17 octombrie 2014.

Participante:

Anna Smolniţchi – jurnalist BRAVO TV
A realizat un reportaj despre centrul pietonal al municipiului BISTRITA, renovat cu ajutorul fondurilor europene.
Aura Revenco – jurnalist Jurnal TV
A realizat un reportaj despre Salina Turda. Proiect turistic realizat cu fonduri europene.
Olesea Rusu – jurnalist Moldova 1 TV
A realizat un reportaj despre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia realizată cu fonduri europene.
Anna Glusko – jurnalist Moldova 1 TV
A realizat un reportaj despre Pensiunea Vlaha, din comuna Săvădisla judeţul Cluj, construită cu bani europeni.

Încheierea primei ediţii a fost marcată printr-o conferinţă susţinută de TVR Cluj la Chişinău în data de 14 noiembrie 2015.

• A doua ediţie s-a desfăşurat sub genericul „ACASĂ ÎN EUROPA – multiculturalism & interculturalitate” şi a început în data de 6 aprilie 2015.

Participante:

Tatiana Paşcovschi – jurnalist Canal 2 TV
A realizat un reportaj despre titlul pe care îl deţine municipiul Cluj Napoca în 2015 – Capitală Europeană a Tineretului şi despre caracterul multicultural al evenimentelor desfăşurate.
Evilina Schvidcenko – jurnalist Moldova 1 TV
A realizat un reportaj despre Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi caracterul multicultural al acesteia.
Elena Mocanu – jurnalist Găgăuzia TV
A realizat un reportaj despre tradiţii din localităţile Inucu şi Mera din judeţul Cluj. Materialul prezintă modul în care se desfăşoară sărbătorile pascale locuitorii din Inucu dar şi modul în care îşi câştigă existenţa nişte agricultori din localitatea Mera cu ajutorul bivolilor.
Stella Jemna – jurnalist Moldova 1 TV
A realizat un reportaj despre modul în care funcţioneză redacţiile de minorităţi ale TVR Cluj: maghiari, romi, evrei, ucraineni, germani şi armeni.

Conferinţa de presă care a marcat finalul celei de-a doua ediţii a avut loc la Chişinău în data de 22 mai 2015. Au participat jurnalişti, analişti, politicieni, experţi, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice de la Chişinău.

• A treia ediţie s-a desfăşurat sub genericul “Acasă în Europa. Societăţile durabile”, în perioada 5-10 iulie 2015.

Participante:

Veronica Ghimp – jurnalist Publika TV
A realizat un reportaj despre cercetările de top ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Un cercetător clujean a inventat un suc din reziiduri, foarte benefic pentru sănătate.
Elena Băncilă – jurnalist Realitatea TV Moldova
A realizat un reportaj despre primul Centru de Management al Deşeurilor din România construit în Bistriţa Năsăud. Acesta a fost realizat cu fonduri europene.
Gloria Gorceag – jurnalist Moldova 1 TV
A realizat un reportaj despre Liberty Technology Park din Cluj Napoca. Un concept inovator şi avantgardist în conceperea primului parc tehnologic din România.
Ana Danilescu – jurnalist Jurnal TV
A realizat un reportaj despre zona turistică Colibiţa, judeţul Bistriţa Năsăud şi despre proiectul realizat cu fonduri europene: Sit Natura 2000.
Dorina Gherghanov – jurnalist TVR Moldova
A realizat un reportaj despre conceptul de casă ecologică. Filmarea a fost realizată la o casă ecologică construită de un arhitect în localitatea clujeană Mihăieşti.