Consilierii judeţeni ai PNL i-au cerut astăzi demisia lui Mihai Seplecan din funcţia de preşedinte al CJ, după ce acesta a refuzat să-şi asume vreo soluţie pentru achitarea impozitului pentru Cluj Arena, în valoare de 8,5 milioane de lei, care a dus la blocarea conturilor societăţii.
Seplecan a insistat să introducă în insolvenţă Cluj Arena, dar refuză să înainteze o soluţie în plenul Consiliului Judeţean.
Consilierul judeţean Remus Lăpuşan a cerut o soluţie pentru că zilnic se adună penalităţi. „Stadionul a fost inaugurat în urmă cu 5 ani, iar 3 ani nu am ştiut că trebuie să plătim impozit. Nici Primăria Cluj-Napoca nu a cerut acest impozit, până ce au venit cei de la Curtea de Conturi. O să ne trezim că din acei bani de penalităţi puteam asfalta un drum judeţean. Ce datorii există la primărie şi care este partea de penalităţi?”, a adăugat preşedintele PSD Cluj.
Nici Seplecan şi nici economiştii Consiliului Judeţean nu au fost în stare să spună exact care sunt datoriile societăţii Cluj Arena, deţinută de Consiliul Judeţean. Cu toate acestea, preşedintele CJ a insistat că cea mai bună soluţie este să se ceară insolvenţa.
„Am ajuns să-i dau dreptate consilierului Dan Canta (PSD), care spunea că facem o mare greşeală că transferăm stadionul din direcţie a Consiliului Judeţean spre o societate privată. Nu s-ar fi plătit impozite”, a mai spus Seplecan.
Senatorul Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj la data construirii arenei, a explicat că în anul 2011, stadionul nu putea fi administrat legal decât în două forme, aceea a unei societăţeni comerciale sau sub forma externalizării administrării, pentru că angajările la Consiliul Judeţean erau blocate de Guvern. “Nu puteai angaja personal suplimentar la CJ, deci nu puteai face o direcţie nouă a CJ, iar o direcţie a CJ nu poate face comerţ. Am optat pentru o societate comercială pentru a nu externaliza mai multe servicii care în cele din urmă trebuia să le plătim. Spre exemplu, Naţional Arena achită lunar 170.000 de euro unei firme private care administrează stadionul, stadion pe care cetăţenii nu pot alerga şi care este deschis doar pentru meciuri. Am ales să facem o societate comercială care să se autofinanţeze şi să plătească din profit Consiliului Judeţean. Până azi, societatea a avut profit operaţional, adică a avut mai multe încasări decât cheltuieli. Discuţia de astăzi vizează un impozit, dar câtă vreme 4 ani nu ai dat bani la această societate, cât timp doar ai încasat bani din TVA-ul recuperat, nu e normal acum să-ţi plăteşti impozitul pentru că şi clădirea e a ta? Management defectuos era dacă CJ ducea bani acolo în fiecare lună, timp de 4 ani. Mai mult, salariile de la Cluj Arena SA sunt cele mai mici dintre toate societăţile Consiliului Judeţean, inclusiv salariul directorului e cel mai mic dintre toate societăţile. Preşedintele Seplecan trebuie să se trezească”, a declarat senatorul Alin Tişe.
Consilierul judeţean independent Andreea Morar a sesizat astăzi public faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Cluj nu îşi asumă nicio propunere, ci aşteaptă din partea consilierilor judeţeni să-şi asume o decizie.
„Până acum eram supus voinţei politice, dar acum m-am dezis de această voinţă”, a răspuns Seplecan.
Radu Raţiu, directorul Cluj Arena SA, a afirmat că CJ Cluj este acţionar 90% la Cluj Arena, iar între Cluj Arena şi CJ există un contract în participaţiune care obligă Consiliul Judeţean să participe şi la pierdere, nu doar la câştig. „În 2012, când am încasat o sumă importantă din TVA, Consiliul Judeţean a primit acea sumă, cât şi dividende”, a amintit Radu Raţiu.
Cluj Arena a virat atunci în conturile Consiliului Judeţean suma de 9 milioane de lei, 50% din profit şi dividende conform statutului de acţionar majoritar.
Dacă societatea Cluj Arena şi-ar fi achitat impozitul pe clădire conform deciziei Curţii de Conturi, Consiliul Judeţean Cluj ar fi trebuit să primească mai puţini bani pentru că implicit profitul societăţii era mult diminuat.
Pentru că Seplecan nu îşi asumă vreo soluţie pentru problema acoperirii impozitului de la Cluj Arena şi pentru că se dezice de partidul de pe listele căruia a fost ales, consilierii judeţeni ai PNL i-au cerut demisia.
În cele din urmă, s-a decis organizarea unei şedinţe extraordinare pe tema Cluj Arena în data de 15 octombrie.