Peste 150 de filme vor fi proiectate pe parcursul ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional Comedy Cluj. Organizatorii anunţă şi o secţiune importantă de teatru cu obiective pe termen lung, dar şi o competiţie de pelicule care au în comun un fir roşu al tinereţii, temă care se asortează de minune în Capitala Europeană a Tineretului.
„Încercăm an de an să aducem comedii mai altfel, care pe lângă învelișul ludic, să spună ceva. Avem o mulțime de invitați, patru work-shopuri, piese de teatru (este un prim pas spre o secțiune mult mai consistentă la anul) care vor avea loc la Teatrul Național”, a precizat directorul festivalului, Horaţiu Dan.
Bogdan Deşliu, cel care s-a ocupat de selecţia filmelor din cadrul festivalului, s-a declarat surprins în mod deosebit de competiţia festivalului, unde s-au înscris multe filme care merg toate spre ideea tinereții, retrăirea tinereții, a copilăriei, ci tineri care fac diverse lucruri. „A fost interesant să descopăr acest lucru fără să caut, dar la final a ieșit acest fir roșu și m-am bucurat că l-am observat. Filmele merg de la comedie pură, la comedy drama, thriller, sunt extrem de diferite şi ca țări: Malaezia, Australia, Europa. Nu ne-a impus nimeni acest fir roșu și nu l-am căutat de la început”. „Lucrurile se schimbă în funcție de piață, încercăm să aducem cele mai noi filme, din 2014-2015. E normal ca cele mai multe filme să fie totuși din Europa. Sunt foarte multe scurt metraje, peste 100. Văd filme și le aleg în funcție de calitatea lor, încerc să urmăresc unde merge publicul clujean la filme. Din experiența anilor trecuți, trecând peste partea de mall-uri și Hollywood, unde merge mare parte din public, clujenii doresc să vadă filme inteligente, să discute apoi la o cafea, la o bere despre filmul pe care l-au văzut. Nu pot să spun că toți clujenii vor să vadă un film american din anul 1920”, a mai spus Bogdan Deșliu.
Mai bine de jumătate din fileme Comedy Cluj 2015 provind din rândul „independenţilor”, care au avantajul de a fi munci purtaţi de imaginația lor, de a nu face neapărat tot ce le spune o casă de film.
„Anul acesta am ales cât de multe filme am putut independente. Vedem că piața este inundată de filmele stil Hollywood, care nu au neapărat mesaj, sunt construite după același tipic. Încercăm să aducem aici acele comedii inteligente, care fac spectatorul să gândească, să rămână cu ceva. Filmele independente sunt din ce în ce mai bine făcute, din ce în ce mai bine finanțate”, a adăugat Horaţiu Dan.
Chiar și latura de teatru a festivalului este concentrată pe trupe mai mici, care vin cu ceva interesant.
O aventură este și secțiunea Focus a festivalului, dedicată în acest an Irlandei și Islandei. Publicul este ajutat să descopere noi perspective ale umorului, care merg mai mult sau mai bine cu umorul românilor. „Nu o să avem focus SUA. Filmul islandez este pe val în ultima perioadă, ca și la fotbal. Ideea este că filmul islandez vine cu o altă perspectivă asupra lucrurilor, iar unul dintre partenerii festivalului din acest an este Festivalul de Film de la Reikjavik și Centrul Cultură din Nordul Islandei. Parteneriatul se desfășoară pe componenta de film, de dans contemporan – prin festivalul de dans Steps și una formativă, în care avem tineri manageri culturali islandezi care vin în România și cei români care merg în Islanda”, a mai spus directorul festivalului.
Juriul Comedy din acest an este format din actorul Dorian Boguța, Alegra Huston, Kate O’Toole (fiica actorului Peter O’Toole), criticul de film James Evans, jurnalistul Neil Young, membri ai juriilor festivalurilor de film de la Cannes și Berlin.
Filmele lui Ciulei, pentru ultima dată proiectate în România
Thomas Ciulei a interzis începând din acest an difuzarea filmelor semnate de el și de tatăl său, Liviu Ciulei, pe teritoriul României. Cu toate acestea, organizatorii festivalului Comedy Cluj l-au convins să permită proiectarea peliculei „2+2” la cinematograful Florin Piersic.
Prețul întreg al unui bilet la Comedy este de 10 lei, însă există reduceri substanțiale pentru elevi, studenți, pensionari, precum și abonamente care generează un preț mai mic per bilet. De asemenea, pe baza unui bilet achiziționat anterior, există evenimente cu intrare liberă.
Pentru studenți a fost special amenajat un spațiu Comedy 2015 în campusul Hașdeu, unde aceștia au intrare liberă.