Primăria Cluj-Napoca a găzduit astăzi o dezbatere organizată cu participarea Grupului de Inițiativă Basarabeană Cluj și cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău (ambasador Marius Lazurca) pe tema provocărilor și soluțiilor aferente procesului de aderare la Uniunea Europeană.
La eveniment au participat aproximativ 20 de tineri studenți ai diferitelor specializări din Republica Moldova, finaliști ai unui seminar de Leadership pe tema dezvoltării Moldovei, care au discutat pe acest subiect împreună cu primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, fost premier al României, dar și cu Emilia Botezan, șeful Biroului de Relații Externe și Investitori al Primăriei Cluj-Napoca.
Andrei Harin a subliniat importanța realizării unei stabilități guvernamentale proeuropene la Chișinău: “Am discutat despre avantajele și dezavantajele aderării României la UE, despre soluții. Primarul Emil Boc a venit cu câteva sugestii care ar trebui aplicate în domeniul politic și economic în Republica Moldova. Una dintre principalele obiective pe care eu și concetățenii mei le dorim este iradierea corupției și consolidarea respectului față de drepturile omului. În contextul tensiunilor din Republica Moldova, eu, ca cetățean, îmi doresc un Guvern stabil, care să aibă un parcurs proeuropean, care să lupte pentru voința poporului, care în careva măsură să îmbunătățească starea economică a societății, pe cea culturală, politică. Am discutat despre turism, despre proiectul Descoperă Moldova și despre mentalitatea care ar trebui dezvoltată nu numai în rândul oamenilor în vârstă, ci de la un nivel foarte elementar. Uniunea Europeană menține pacea deja de 70 de ani. E o Uniune de succes și ar trebui să-i îmbrățișăm și noi valorile”.
“Integrarea în Uniunea Europeană oferă enorm de multe avantaje pentru o țară, iar printre cele mai importante este și securitatea națională, mai ales pentru Republica Moldova, care e la limita unor conflicte majore în zonă, iar și noi suntem prin proximitate aproximativ în aceeași zonă. Trebuie să ai capacitatea de apărare asigurată. Atât UE, cât și NATO reprezintă o dublă garanție pentru siguranță. Avem și parteneriatul strategic cu Statele Unite, un element suplimentar de siguranță. Există și următoarea certitudine: UE este singurul sistem politic din istorie care a reușit să aducă prosperitate, pace și siguranță. Nu e perfectă nici Uniunea Europeană, dar totuși dintre toate sistemele existente în Lume, a reușit în 70 de ani să aducă cel mai mare grad de prosperitate – din cât poate exista. Cu cât te integrezi mai mult, cu atât crește și gradul de securitate al țării, chiar și stabilitatea economică inclusiv în timpuri de criză”, a afirmat primarul Emil Boc.
Tinerii au discutat și despre libertatea de circulație, inclusiv de a studia în străinătate, despre o mai mare putere în promovarea valorilor naționale atât în țară cât și pe plan internațional, despre stabilitatea fiscală, despre educația viitoarelor generații, despre turism, despre reforma în administrație, despre modernizarea infrastructurii și a mijloacelor de transport în comun, despre soluțiile financiare de preaderare și de după integrarea în UE.
După ce tocmai a finalizat o conferință în Luna angajabilității tinerilor, GIB Cluj se pregătește acum pentru Festivalul Bucovina alături de proaspeții boboci.