ClujAzi

Fii informat!

Copiii români, cei mai săraci din Uniunea Europeană

Mai mult de jumătate dintre copiii din România trăiesc în sărăcie. La acest capitol, ţara noastră stă cel mai prost, în comparaţie cu membrii Uniunii Europene. La nivel comunitar, unul din patru copii este expus riscului de sărăcie şi excluziune socială.

Unul din doi copii români trăieşte în sărăcie. Cu alte cuvinte, cei care se ocupă de ei nu le pot acoperi nevoile de bază. Adică nu le pot da mâncare, haine sau un acoperiş deasupra capului.

Însă nu este doar o problemă de bani. Sărăcia înseamnă şi excluziune socială sau lipsa de acces la servicii de sănătate sau la educaţie de calitate.

Copiii care sunt îngrijiţi de părinţi singuri – în special mame singure – sunt cei mai afectaţi, spune un comunicat al Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Datele biroului european de statistică, Eurostat, arată că în 2014, 51% dintre copiii români erau expuşi riscului de excluziune socială. Mai mulţi decât înainte de aderarea ţării noastre la Uniune. În 2007, procentul era de 50,5%.

În total, în Europa, există aproximativ 26 de milioane de copii care riscă să trăiască în sărăcie şi excluziune socială. Adică, 27,7% din totalul copiilor Uniunii. Problema este prezentă în toate ţările.

În România, situaţia e cea mai gravă. Urmează Bulgaria, unde procentul copiilor care trăiesc în sărăcie e de 45,2% şi Ungaria cu 41,4%.

Cel mai bine stau Danemarca, cu 14.5%, Finlanda cu 15.6% şi Suedia cu 16,7%. Ieri, deputaţii europeni au votat o rezoluţie ce îndeamnă ţările Uniunii să facă mai multe eforturi pentru a combate sărăcia în rândul copiilor.