ClujAzi

Fii informat!

Bugetul Primăriei Cluj-Napoca pe anul 2016 este de 247 mil. euro. Vezi proiectele prioritare

Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2016, în valoare de 247 milioane de euro, a fost publicat pentru consultare. Miercuri, 7 ianuarie 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca a făcut public proiectul de buget pentru anul 2016 în vederea punerii la dispoziția cetățenilor interesați.

Primarul Emil Boc a spus că bugetul a fost construit în condițiile în care Primăria nu se mai bazează pe credit și nici pe fondurile europene.

Valoarea bugetului general este de 1.116.388.238 lei din care bugetul de funcționare reprezintă 767.953.238 lei, respectiv, bugetul de dezvoltare 348.435.000 lei.

Proiectul de buget a fost construit având în vedere o serie de priorități pentru acest an. Listă de obiective prioritare, anunțată de primarul Emil Boc, prevede:

1. Să punem în circulaţie 10 troleibuze articulate noi. Să achiziţionăm noi autobuze, troleibuze și tramvaie, din bugetul local, fonduri europene şi elveţiene. Prioritizarea transportului în comun şi construirea de parkinguri. „Vom încerca să încurajăm cetățenii să folosească transportul în comun în detrimentul mașinii”, a spus primarul Emil Boc.

2. Să menţinem gratuităţile la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

3. Să finalizăm etapa a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.

4. Să asigurăm funcţionarea permanentă a compartimentului de primire urgenţe de la nivelul Spitalului Clinic Municipal „Clujana” şi să continuăm modernizarea acestuia. Să susţinem financiar şi celelalte spitale clujene care nu sunt în subordinea Primăriei şi Consiliului local.

5. Să demarăm reabilitarea podurilor: Traian, Porţelanului, puntea pietonală din Grigorescu.

6. Să finalizăm reabilitarea străzii Făget şi investiţiile din zona Lomb.

7. Să derulăm concursuri de soluţii vizând reabilitarea Turnului Pompierilor, reabilitarea zonei Cetăţuie, valorificarea Someşului şi amenajarea unor zone de agrement pe malurile râului.

8. Să finalizăm noul complex sportiv şi de agrement din cartierul Gheorgheni în parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii, în zona fostului cartodrom, pe 9,4 hectare.

9. Să continuăm programul de dezvoltare a reţelei de creşe. Să finalizăm creşa de pe strada Episcop Nicolae Ivan şi să începem lucrările la o nouă creşă în cartierul Grigorescu.

10. Să acordăm burse şcolare pentru toţi elevii care îndeplinesc condiţiile legii.

11. Să finalizăm reabilitarea şi dotarea a trei şcoli: „Avram Iancu”, „Mihai Eminescu” şi „Ion Agȃrbiceanu” şi să demarăm reabilitarea pentru „George Coşbuc” şi „Sigismund Toduţă”.

12. Să pregătim proiectul „Case pentru clujeni” – un nou cartier pentru tineri în zona Borhanci şi să realizăm studiile necesare pentru dezvoltarea proiectului Cluj Innovation City.

13. Să acordăm în integralitate facilităţile fiscale pentru companiile din parcurile industriale şi să menţinem facilităţile fiscale pentru construcţia clădirilor „verzi”.

14. Să transformăm ştrandul Sun într-un aquapark modern prin resurse proprii. Primul pas va fi modernizarea bazinului olimpic şi acoperirea acestuia cu un balon presostatic cu triplă membrană, cu dimensiunea de 64 x 37,3 x 10 metri, care va permite să fie folosit şi pe timp de iarnă. De asemenea, în incinta complexului va fi amenajat un patinoar.

15. Să finalizăm reabilitarea pieţei de vechituri (Oser) de pe strada Bobâlnei nr. 65.

16. Să începem activităţile culturale şi educative la cinematograful Dacia. Să continuăm demersurile pentru preluarea Parcului Feroviarilor în vederea transformării lui într-un parc public.

17. Să susţinem activităţile culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. Să susţinem proiectul Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană.

Potrivit Legii 273/2006, art. 39 , persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere în perioada 7 ianuarie – 22 ianuarie 2016, ora 16.30 la adresa de email:[email protected] pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier, în atenția Direcției Economice.