Compartimentul de primiri urgențe al Spitalului municipal Clujana va funcționa non-stop, după investiții de 13 milioane euro în ultimii doi ani din partea Primăriei Cluj-Napoca, a anunțat, joi, edilul Emil Boc.
„După ședința Consiliu Local din luna noiembrie, la propunerea președintelui Consiliului de Administrație de la Spitalul Clujana și a managerului spitalului, a consilierilor locali Radu Moisin, Florin Gliga și a dlui Milășan s-a formulat prin Radu Moisin propunerea de a analiza în executivul Primăriei posibilitatea de a extinde funcționarea centrului de primire urgență de la un program până la ora 15,00 la un program de 24 din 24 de ore. Potrivit legii, o unitate de primire urgență este una pe județ. UPU este această unitate, însă la spitalul Clujana există un compartiment de primire urgență care funcționează până la ora 15,00. Propunerea colegilor a fost de a analiza implicațiile financiare, logistice și de funcționalitate pentru extinderea programului de funcționare. Împreună cu managerul spitalului, Nicolae Constantea, am făcut la finalul anului 2015 toate analizele și l-am anunțat cu o zi înainte de a face public bugetul pe anul 2016, că putem să asigurăm extinderea funcționării compartimentului de primiri urgențe la 24 de ore din 24 de ore după ce se vor face angajările necesare. Asta însemnă o suplimentare a bugetului spitalului cu aproximativ 4 milioane de lei, față de cheltuielile anterioare. În 2016 deja am alocat suma de 11,5 milioane de lei pentru funcționare, cu 2 milioane mai mult față de anul 2015”, a declarat primarul Emil Boc.
În ultimii doi ani, doar Primăria a investit aici 13 milioane de euro din fonduri proprii și fonduri europene, în următoarele sectoare: asigurarea cheltuielilor de finanțare pentru plata materialelor necesare, pe lângă ce asigură CAS, dar și a cheltuielilor pentru funcționare.
„Dacă acești bani n-ar fi puși de Primărie și Consiliul Local, spitalul n-ar putea funcționa. A fost apoi un proiect european de 25 milioane de lei prin care am reușit dotarea spitalului cu aparatură de ultimă generație; mai trebuie să sosească un singur aparat, în luna ianuarie. Dacă avem o investiție de 13 milioane de euro, e păcat să fie folosită unitatea până la ora 15,00 după care să închidem ușa. Un alt argument este managementul și calitatea actului medical de la Spitalul Clujana, care este un model în Cluj-Napoca. Avem infrastructura necesară, managementul performant și medici profesioniști, cred că este de datoria noastră să ne gândim la funcționarea acestui compartiment 24 de ore din 24 de ore. Cel mai important argument este viața clujenilor. În aceste condiții, fiecare minut poate să salveze vieți, când pot ajunge la unitatea de primiri urgențe. La Cluj, după ce tot proiectul va intra în exercițiu, vom avea șansa să salvăm și mai multe vieți”, a adăugat primarul.
Cu excepția ortopediei, a neurochirurgiei și a chirurgiei cardio-vasculare, toate celelalte intervenții pot fi asigurate aici.
Doctorul Nicolae Constantea a declarat că deși au fost asigurate fondurile necesare, nu va fi ușor să angajeze 69 de cadre medicale care să asigure funcționarea non-stop, în regim de urgență, a compartimentului spitalului.
„Ar fi necesar și un sprijin din partea Ministerului Sănătății, care să analizeze situația acestor spitale la nivel național. Pe de altă parte, permanentizarea activității compartimentului de primiri urgențe aduce și un plus de confort în viața clujenilor pentru că sunt accidente foarte grave de circulație, de exemplu, când supraaglomerarea personalului medical duce la timpi de așteptare de 4-6 ore pentru urgențele care nu sunt cele mai grave. Jumătate din acest timp s-ar putea salva prin preluarea aici a urgențelor mai puțin grave”, a afirmat consilierul local Radu Moisin.
Noua funcționalitate a spitalului a fost anunțată la finalul derulării unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 25 milioane de lei, prin care s-a modernizat și supraetajat un ambulatoriu de spital (3.014,18 mp) și s-au achiziționat peste 170 de echipamente cu tehnologie inovativă, din cea mai eficientă clasă din punct de vedere energetic.
„Modernizarea ambulatoriului Spitalului municipal Clujana a fost pe lista de rezervă a Primăriei, dar a fost finanțat în cele din urmă prin Programul Operațional Regional. Am semnat contractul de execuție în 2014, iar în acest moment a fost finalizat. Proiectul cuprinde două părți, de construcție și reabilitare a întregului ambulatoriu, care a costat 11 milioane de lei, respectiv a doua parte, de achiziție de echipamente, 142 de echipamente medicale pentru a dota spitalul municipal și ambulatoriul spitalului, în valoare de 12,6 milioane de lei. Cel mai important echipament achiziționat a fost un RMN, care costă 4 milioane de lei, însă sunt și echipamente precum mamograf, ecografe, aparate pentru fizioterapie și reumatologie, dar și alte cabinete care au fost dotate, toate cuprinse în proiect”, a spus Ovidiu Cîmpean, managerul de proiect.