Grupul de Inițiativă Basarabeană a sărbătorit, duminică, la Cluj-Napoca, 10 ani de la înființarea oficială, prilej cu care primarul Emil Boc i-a desemnat pe tinerii membri ai organizației drept „ambasadori ai parcursului european”.
Organizația a prezentat clujenilor de-a lungul anilor autenticitatea locuitorilor de peste Prut și a sprijinit tinerii veniți pentru studii sau în vizită la Cluj.
„GIB după 10 ani poate face branchuri, grupuri de succese basarabene, grupuri de business-uri care au venit în urma unor inițiative și mi-am adus aminte că ce ați început voi în urmă cu 10 ani, multe organizații au început, dar puțini sunt ca voi, români veniți în România, care trebuie să continuați. Când zici proiect – mie o traineriță mi-a spus că prima e faza de loving, când toți se iubesc, apoi e faza de storming, când toți se ceartă între ei, apoi e faza de norming, când vii și pui niște reguli și apoi vine faza de performing. Timp de 10 ani le-ați parcurs pe primele trei, iar tinerii colegi ai voștri intră direct în faza de performing, pentru că restul e foarte bine pus la punct. Așteptăm să depuneți cât mai multe proiecte pentru finanțare. Din partea domnului primar Emil Boc doresc să vă transmit oficial că parcursul european al Republicii Moldova este cel pe care îl dorim și vă numim cu acest prilej ambasadori ai parcursului european și al stabilității europene, pe care să o duceți acasă”, a declarat Emilia Botezan, directorul departamentului de Relații Externe și Investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Andrei Harin, actualul președinte GIB Cluj a menționat că de 10 ani această organizație promovează valorile românești și încurajează tinerii să nu fie indiferenți, să lupte pentru viitorul lor, să contribuie la societatea în care se dezvoltă și cresc. „Vreau să vă urez să fiți săritori și muncitori pentru că astfel veți obține ce vă doriți. E conform unei formule matematice, unde dacă depuneți mai mult efort, un procent dacă ar fi randamentul și puneți 1,01 în fiecare zi, veți obține un rezultat de 37 de ori mai mare. Nu în ultimul rând, să fiți sinceri față de părinți, prieteni, colegi, cu toți cei care vă înconjoară”, a adăugat Andrei Harin.
La eveniment au participat și alți parteneri cu care GIB Cluj a colaborat de-a lungul timpului, precum Universitatea Babeș-Bolyai, Casa de Cultură a Studenților, Federația Share și Consorțiul Federațiilor Studențești, Uniunea Studenților din România etc.
„Mă bucur că GIB a fost alături de noi în anul care a însemnat Capitala Europeană a Tineretului. Împreună am reușit să depășim toate obiectivele asumate în candidatură, să punem Clujul pe harta mentală a tinerilor europeni și să avem peste 3500 de activități. Tot împreună am crescut turismul din Cluj-Napoca cu 20%. În ceea ce urmează sunt convins că o să facem proiecte bune pentru comunitate și tinerii din Cluj-Napoca”, a spus Tudor Ogner, reprezentantul Federației Share, care a implementat proiectul Cluj – Capitala Europeană a Tineretului 2015.
Foștii președinți ai organizației i-au felicitat pe mai tinerii lor colegi pentru că au reușit să păstreze și să ducă la un alt nivel parteneriatele începute, inițiativele, și le-au urat să fie în locul lor, în față, peste cinci, zece sau douăzeci de ani.
Zeci de voluntari GIB au primit diplome pentru munca depusă în cadrul organizației, alături de foștii președinți: Nicu Leva, Ana Cojocaru, Veaceslav Strungaru, Cristina Railean, Eni Maxim și Arina Vrabie.
Pentru copiii din centrele de plasament de pe raza orașului a fost organizată o licitație în cadrul căreia s-au dat lupte grele pentru tricoul GIB Cluj (semnat de președinții organizației), pentru flaconul GIB Energy, cutia misterioasă și caietul misterios cu urări de la actualii și foștii președinți.