Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca, pentru a asigura marcarea unor evenimente importante din istoria culturii şi literaturii poporului român, a organizat, ieri, în incinta Casei de cultură a studenţilor, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la apariţia publicaţiei „Transilvania” şi a 160 de ani de la apariţia publicaţiei „Telegraful român”, evocarea acestor publicaţii importante în cadrul evoluţiei istoriei presei româneşti.
Conferința a fost susținută de către prof. univ. dr. Ilie Rad, cancelarul Facultății de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Ilie Rad a evocat contibuţia celor două publicaţii la realizarea marilor evenimente istorice şi politice, inclusiv a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum şi la dezvoltarea culturii şi presei româneşti în spaţiul transilvan.
Expunerea a fost structurată în trei părți, una dedicată precursorilor presei românești, una – Telegrafului român, iar alta – revistei Transilvania.
Prof Ilie Rad a pornit de la actul de naștere al presei românești și a reflectat parcursul presei din Transilvania, având ca reper cele două publicații.
Alături de dezvoltarea caracteristicilor tehnice de publicare și a contextului economic, social, istoric, cultural și politic de realizare a foilor mai sus amintite, Ilie Rad a subliniat și câteva din principiile care predominau calitatea actului jurnalistic în trecut și care ar trebui să se regăsească mai des și printre paginile presei actuale: informarea onestă a cititorilor, evitarea tabloidizării, accentul pe menirea educațională, culturală.