Prima ediție a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute, odată cu desfășurarea finalei și aflarea câștigătorilor. Au plecat acasă cu câte 5.000 de lei Mihai Tătaru, elev al Colegiului Național „George Coșbuc” (la categoria claselor a IX-a și a X-a), Flaviu Bucur, elev la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” (la categoria claselor a XI-a și a XII-a) și Gabriel Uifălean, masterand al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (la categoria tinerilor de 18-25 de ani). Olimpiada CuGeT este un proiect în premieră inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj și Vitrina Advertising, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, și care urmărește să motiveze tinerii să-și dezvolte cunoștințele de cultură generală.
Finala, desfășurată în Aula FSEGA, i-a provocat pe cei 52 de concurenți să găsească răspunsuri la întrebări de cultură generală din domenii diverse, contracronometru, și i-a ținut cu sufletul la gură pe cei peste 400 de susținători prezenți în sală. Departajarea nu a fost ușoară, toate grupele având nevoie de probe suplimentare de baraj pentru a-și putea alege câștigătorii.
„Am dezvoltat acest proiect din dorința de a încuraja tinerii să-și consolideze cunoștințele de cultură generală și urmărind să-i răsplătim pe cei mai bine pregătiți dintre ei. A fost o primă ediție antrenantă și ne-am bucurat să vedem un interes atât de ridicat din partea tinerilor clujeni. Toți finaliștii ne-au dovedit că efortul și implicarea noastră au meritat și ne-au dat încredere că următoarea ediție este binevenită. Le mulțumim tuturor partenerilor noștri, fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj și inițiatoarea Olimpiadei CuGeT.
Finala s-a desfășurat sub forma unui spectacol televizat, moderat de jurnaliștii TVR Cluj Irina Gașpar și Ovidiu Damian. Atmosfera a fost întreținută de momentele muzicale oferite de Radu Fărcane și Iasmina Florea (The Beat) și de toboșarii de la Glasul Tobelor din Transilvania, coordonați de Marius Popa. Înregistrarea finalei va fi difuzată de TVR Cluj, co-producător al evenimentului.
La fiecare categorie de vârstă au fost aleși trei câștigători: cei de pe locul I au plecat acasă cu câte 5.000 de lei, câștigătorii locului II au primit câte 3.500 de lei, iar cei de pe locul III – câte 2.000 de lei. Toți finaliștii au primit câte un premiu în valoare de 150 de lei. Fondul de premiere a fost asigurat integral de AFA Cluj, cu sprijinul mediului privat. De asemenea, partenerii competiției le-au oferit finaliștilor cursuri gratuite în cadrul Școlii de turism EXIMTUR și oportunități de traininguri și internship-uri în cadrul companiilor găzduite de Liberty Technology Park Cluj.
Proiectul CuGeT, lansat în luna noiembrie 2015, a implicat 22 de licee din munincipiu și aproximativ 300 de studenți și tineri clujeni. La prima etapă, „pe clasă” au participat mai bine de 7.200 elevi, dintre care 1.400 s-au calificat mai departe. Cei care au trecut cu brio și de proba „pe școală” (aproximativ 700) s-au întrecut în luna februarie pentru un loc în finală. În paralel, tinerii înscriși în competiție prin intermediul site-ului competiției au participat și ei la departajări succesive, iar 17 dintre aceștia au concurat în finală pentru mariile premii.
Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Co-organizator: Vitrina Advertising. Parteneri oficiali: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Partener principal: Eximtur. Desfășurat cu sprijinul Liberty Technology Park Cluj. Parteneri: Consiliul Județean al Elevilor, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Co-producător: TVR Cluj. Parteneri media: Kiss FM, Actual de Cluj, Bună ziua Cluj, Cât Costă Clujul, Clujul Cultural, Cluj Life, Cluj Today, eClujeanul, I Love Cluj, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj.
Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în 2004, la inițiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociația este formată din femei cu afaceri proprii, funcții de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale. Printre proiectele desfășurate de AFA se numără „Clujul are atitudine”, „Gala Excelenței la Feminin”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Un oraș pentru o grădină”, conferințele SHEnspire.
Leave a Reply