ClujAzi

Fii informat!

Copiii din grădinițele clujene urmează programe de educație financiară

A fost o zi de vineri dimineața specială pentru copiii grădiniței cu program prelungit „Bambi” din Cluj-Napoca. Aceștia au avut ocazia să prezinte în fața părinților și a jurnaliștilor clujeni ceea ce au învățat în primele lecții de educație financiară, proiect susținut de BCR și Ministerul Educației.

Copiii și-au achiziționat cu banii din portofele speciale, de la „magazinele” grădiniței, albinuțe, hârtie colorată și cutii pe care le-au decorat, muncă răsplătită cu bănuți din ciocolată. Educatoarea Andreea le-a atras atenția acestora să și economisească din bănuții avuți în portofel, iar dacă sunt dispuși, să și dăruiască celor aflați în nevoie. Micuții au dovedit că recunosc deja concepte precum „mai scump”, „mai ieftin”, stăpânesc bine matematica elementară, iar unii dintre ei au și încercat să negocieze cu colegii lor care jucau rolul vânzătorilor (cel mai râvnit rol de către copii).

„Îi felicit pe toți cei care participă în acest proiect, e un lucru deosebit pentru viitor, pentru ce se va întâmpla peste ani de zile, când copiii vor crește și vor trece prin alte etape decât am trecut noi și percepția lor despre tot ceea ce este legat de această educație financiară – care pentru vârsta lor e poate un pretențios cuvânt, dar e bine să începem cu cei mici pentru că vom avea o șansă ca mai târziu percepția să fie alta și lucrurile să fie privite altfel. La Cluj discutăm de 100 de educatoare care participă în proiect, peste 1200 de copii, înseamnă că percepția din partea lor a fost foarte bună, aceste activități sunt necesare și vor însemna mult pentru educația copiilor, alături de celelalte activități din cadrul grădinițelor”, a declarat inspectorul școlar general Valentin Cuibus din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Inspectorul școlar Lolica Tătărău, responsabil pentru educația timpurie, a precizat că materialele auxiliare alături de imaginația educatoarelor vor duce la succesul activităților proiectului “De la Joc la Educație Financiară”. „În cadrul activităților cu părinții, recompensa financiară vine la sfârșit, după cele afective, buline roșii, apoi câte 1 leu. Este un lucru pe care trebuie să-i învățăm și pe părinți, și pe copii, că banii se câștigă cu efort și trebuie să prețuiască banul”, a adăugat inspectorul școlar.

„Poate e pretențios spus educație financiară pentru grupe de copii de 4-6 ani, dar tocmai de aceea proiectul se numește educația financiară prin joc. Pornim de la un studiu Standard & Poor’s Ratings în care se arată că România se află pe locul 124 din punctul de vedere al educației financiare, doar 21% din români au educație financiară și doar 15% economisesc”, a spus Sorin Cordovan – Director Zonal BCR.

Una dintre problemele semnalate de părinți cu privire la educația financiară a copiilor e faptul că aceștia nu conștientizează că și în spatele cardului bancar sunt tot bani, că nu poți cumpăra orice dorești dacă ai un card în portofel.

BCR a pregătit astfel un soft educațional distribuit gratuit în 7 județe ale țării, la peste 7.000 cadre didactice și 23.000 de copii.

Proiectul prezentat astăzi vine în continuarea unor alte proiecte lansate de BCR în urmă cu mai mulți ani de zile pentru grupe de copii și elevi, programul de educație financiară lansat de BNR în colaborare cu Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație și Ministerul Educației, print care peste 52.000 de copii au beneficiat de ore opționale de educație financiară, BCR susține și Olimpiada Mincilor Bancheri, summer-joburi plătite pentru peste 60 de elevi, precum și competiția Cangurul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *