ClujAzi

Fii informat!

Acţiune de ecologizare în Cheile Turzii derulată de Consiliul Judeţean Cluj

Joi, 7 aprilie 2016, o echipă formată din reprezentanţi ai executivului Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu angajaţi ai Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo, serviciu public aflat sub autoritatea forului administrativ judeţean, a participat la o acţiune complexă de voluntariat care a avut ca obiectiv principal ecologizarea traseului deschis turiştilor din Rezervaţia Naturală ,,Cheile Turzii”.

    Această acţiune a vizat, în special, igienizarea şi menţinerea în condiţii corespunzătoare a rezervaţiei, dar şi pregătirea acesteia pentru afluxul de turişti şi vizitatori ce sunt aşteptaţi pe parcursul întregului sezon estival. În cadrul acestei activităţi de voluntariat desfăşurată de către echipa Consiliului Judeţean Cluj, alături de reprezentanţii Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo au fost colectaţi peste 100 de saci cu diverse deşeuri nedegradabile, aceştia fiind transportaţi până la ieşirea din rezervaţie şi preluaţi ulterior de autospecialele unei firme specializate de salubritate.

    Manifestarea s-a bucurat de un real succes în rândul conducerii şi al angajaţilor Consiliului Judeţean, acţiunea de ecologizare dorindu-se a fi o prefaţare a debutului sezonului de vizitare, când numărul turiştilor în Cheile Turzii este din ce în ce mai mare, aceştia putând să opteze fie pentru o plimbare relaxantă în natură, fie pentru practicarea unor sporturi extreme care nu afectează microclimatul existent: alpinism, căţărare, zbor cu parapanta, etc.

    „Dincolo de satisfacţia în sine oferită de o zi minunată petrecută activ în natură şi pentru natură,  acţiunea de astăzi prefaţează Sfintele Sărbători Pascale şi ziua de 1 mai, sărbători care anul acesta se suprapun şi care, în mod tradiţional, sunt sărbătorite de mii şi mii de turişti români şi străini în această minută rezervaţie naturală a Cheilor Turzii. Ne-am dorit ca acest obiectiv turistic de maximă atractivitate al judeţului să se primenească şi să poată primi astfel în condiţii optime afluxul mare de turişti pe care îl anticipăm” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat, participant la acţiunea de ecologizare.

    Reamintim în acest context faptul că Rezervaţia Naturală ,,Cheile Turzii” este un obiectiv turistic de interes naţional, care oferă vizitatorilor ei o modalitate deosebită de petrecere a timpului liber, admirând frumuseţile naturale în stare pură ce se pot întâlni la tot pasul. Cu acest prilej, Consiliul Judeţean Cluj invită toţi iubitorii de natură din judeţ, dar şi turiştii care vizitează Clujul, să profite de zilele însorite de primăvară pentru a vizita această componentă deosebită a patrimoniului natural judeţean, o zonă în care peisajul carstic, cu stânci înalte, se îmbină armonios cu apele înspumate ale râului Hăşdate, care străbate rezervaţia. Totodată, Consiliul Judeţean adresează pe această cale un apel de promovare a unui comportament civic şi ecologic în vederea conservării în condiţii optime a acestei bogăţii naturale a judeţului Cluj şi a întregii regiuni, astfel încât un număr cât mai mare de cetăţeni să se bucure de frumuseţile întâlnite în acest loc.

2 comments
Dinu Mititeanu

Am participat la acea acţiune; s-a muncit foarte serios, au rămas Cheile aşa cum le dorim să fie. Dar… după două săptămâni sacii depozitaţi în amonte erau tot acolo, parţial rupţi de animale. Cum a organizat şi controlat Consiuluil Judeţean evacuarea gunoaielor ? Ce masuri a luat ca din satele din amonte să nu mai vină altele ?
Iar ieri- 11 iunie, Cheile arătau ca înainte de acea muncă inutilă de salubrizare: „plajele” de pe maluri erau pline de pet-uri, pungi şi alte mizerii aduse de viituri din satele din amonte. Trist, deprimant, demobilizator ! La o aşa acţiune inutilă eu n-o să mai particip

Radu Mititean

1. Laudabila in principiu actiunea, si altii ar fi participat in principiu daca era in weekend, Consiliul Judetean invita ONG sa participe dar le pune tot in zile lucratoare, facand foarte dificil pt voluntari si sa implice. Felicitari CAR ca a reusit sa vina cu oameni desi era zi de joi. 2. Este inadecvata utilizarea termenului „ecologizare” pentru colectarea gunoaielor – ar merge eventual „salubrizarea”. Ca daca ai adunat dintr-o zona gunoaiele vizibile nu inseamna neaparat ca este ecologizata… 3. articolul prezinta actiunea ca fiind una de voluntariat. Sa intelegem ca in acea zi de joi, salariatii Consilului Judetean si cei ai SPJSS din subordinea Consilului Judetean care au participat si-au luat concediu de odihna sau concediu fara salariu de la serviciu? ca altfel nu e volutariat, daca participi in timpul programuli de lucru… daca era cu adevarat actiune de voluntariat, nu vad de ce au facut-o joia desi toate ONG invitate sa participe au cerut sa se faca in weekend…..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *