Zeci de locatari ai ansamblurilor de blocuri de pe strada Muzeul Aepi nr.22-28 şi nr 14 din localitatea Floreşti, Cluj, au protestat duminică după-masă cu privire la construirea unui bloc şi în perspectivă a altor două, pe parcela dintre ansamblurile amintite.
Participanţii au rostit scandări precum „Locuri de joacă, nu doar blocuri!”, „Ne-am mutat la bloc, nu în ghetou!” şi „Fără haos în Floreşti!”. Au fost prezenţi locuitori ai celor două ansambluri, dar şi vecini de la imobile învecinate, iar ulterior şi un grup de iniţiativă civică locală de la nivelul comunei. Protestul de duminică vine după ce impactul noii/noilor construcţii asupra comunităţii formate din peste 350 de persoane nu a fost luat deloc în considerare de autorităţile locale.
„Noua construcţie ne va lua în primul rând lumina, în al doilea rând curte nu este, iarbă nici atât. Nu mai punem că vine vara, va fi zgomot şi praf”, arată Bianca Lungu, locatară a blocului de pe Muzeul nr. 14. Menţionăm că în cele două ansambluri de apartamente amintite locuiesc aproximativ 120 de familii şi peste 50 de copii, care nu beneficiază, la fel ca şi ceilalţi peste 200 de copii şi tineri cu vârste de până în 16 ani din micro-cartierul Muzeul Apei – Plopilor (ce numără estimativ peste 2.000 de locuitori), de un parc public de joacă. Cu toate acestea, în loc să asigure servicii care să ofere comunităţii existente un minim confort al locuirii, autorităţile s-au grăbit să autorizeze construcţia unui nou bloc, urmat de altele în perspectivă, fără să se ţină cont de configuraţia actuală a zonei şi fără să solictite, potrivit prevederilor în vigoare, un acord sau consultarea locuitorilor actuali ai imobilelor.
După cum a subliniat avocatul Flaviu Mureşan, care reprezintă locatarii în demersurile legale pe care le fac în această problemă, documentaţia de autorizare a blocului preconizat pe parcela în cauză, s-a bazat în mare parte pe un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) din 2008, când realitatea urbanistică a acestei zone era alta, mai exact fără cei peste 350 de locatari de astăzi. Avocatul şi inginerul topograf cu care am colaborat au consultat atent documentaţia şi au identificat o serie de neconcordanţe pe care vor fi semnalate în scris, luni, primăriei şi au fost sesizate deja, pentru verificări şi altor instituţii.
Autorizaţia de construire nr 65 din 25.02.2016 vizează ridicarea unui bloc P+1+M, cu 12 apartamente, dar în condiţiile în care noul proprietar a preluat şi rstul parcelei în perspectivă se vehiculează şi alte două blocuri. „Supra-aglomerarea zonei, lipsa în continuare a unor locuri de joacă corespunzător pentru copii, lipsa unui drum adecvat pentru noile construcţii, imposibilitatea unei maşini de pompieri de a se deplasa pe drumul preocnizat, lipsa debitului de apă şi a canalizării adecvate, într-un cuvânt a infrastructurii potrivite pentru a suporta şi alte locuinţe sun principalele probleme care apar”, detaliază Cosmin Corjuc, locatar la nr. 22-28, cu privire la neajunsurile care ar urma să fie provocate de apariţia a noi blocuri de locuinţe pe parcela dintre cele două ansambluri.
Locuitorii consideră că situaţia trebuie verificată şi de alte instituţii. „Ar trebui să se autosesizeze şi alte instituţii de control, Prefectură sau chiar DNA, cu atât mai mult cu cât în Floreşti situaţii de acest gen se perpetuează la nivelul întregii comune. Ne-am achiziţionat pe banii noştri aceste imobile, iar ei (autorităţile, n.red.) ar trebui să ne deservească pe noi, să se comporte civilizat şi să vadă interesul cetăţeanului. Ori ei tocmai lucrul acesta nu îl fac în situaţia de faţă”, arată şi Bogdan Ilea, locatar al ansamblului de la nr.22-28.
Până în prezent, locatarii blocurilor de pe strada Muzeul Apei nr 22-28 şi nr 14 din Floreşti au depus sesizări scrise la arhitectul-şef al judeţului Cluj şi la Instituţia Prefectului Cluj, solicitând verificarea situaţiei. Comunitatea va lupta în continuare să îşi apere drepturile.
Leave a Reply