În Cluj se trăiește mult mai bine decât în majoritatea țării, iar acest lucru se datorează în mare parte efortului depus de femei, a declarat miercuri, la Cluj-Napoca, deputatul Andreea Paul, cu prilejul lansării cărții „Forța economică a femeilor”.
Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, Clujul ocupă locul 3 în țară din perspectiva locurilor de muncă create de femeile antreprenoare, cu peste 13.000 de antreprenoare care generează peste 33.000 locuri de muncă.
Cifra de afaceri alcătuită este de asemenea una impresionantă, circa 5,2 miliarde de lei anual, adică mult peste 1 miliard de euro.
La acestea se adaugă peste 7000 de clujence care au ales să lucreze pe cont propriu.
În Cluj se trăiește mai mult și mult mai bine decât în restul țării, speranța de viață este mai mare cu un an decât media generală la nivel național, aici există cea mai scăzută rată a copiilor care mor la naștere, salariul mediu este cu o cincime mai mare decât media națională (locul 3 după București și Ilfov), salariul mediu net lunar este de 2400 lei (cu peste 21% mai mare decât media națională) și locul 3 la cea mai mică rată a șomajului (2,3%), iar la aceste cifre impresionante contribuie mult și clujencele.
„Cu alte cuvinte, 36% din antreprenoriatul clujean este de gen feminin, dar la reprezentarea în administrația publică clujeană procentul este catastrofal. Trag un semnal de alarmă la nivel național, la reprezentarea politică ocupăm locul 113 în Lume în clasamentul global al raportului de gen. În Parlamentul României există un raport de 10% doamne și 90% domni, iar în administrația locală e mult mai grav, avem 3% doamne și 97% domni și nu criteriul competenței a realizat această distribuire de gen. Ne propunem minim 30% reprezentare a femeilor pe listele electorale la aceste alegeri. Țările mult mai deștepte merg pe paritatea perfectă de gen, țări cum este Franța. La fel procedează și la alcătuirea listelor electorale. Noi nu putem face salturi „mortale”, de la 3% la 50%, dar pornim de la această recomandare. Nu poți să neglijezi peste jumătate din populația României și interesele lor specifice. Mai mult de jumătate din populația Clujului este de gen feminin. Starea educației și a sănătății din România merge mână în mână cu această reprezentare de gen în administrație și politică. Întrebarea pentru fiecare județ este cine va putea să o facă și să și-o asume cel mai repede această recomandare”, a declarat Andreea Paul.
Liderul PNL va discuta cu prilejul vizitei de la Cluj-Napoca și cu conducerea locală a liberalilor astfel încât femeile să ocupe cât mai multe locuri eligibile pe listele electorale din iunie.
Andreea Paul se află la a opta carte publicată în calitate de autor și co-autor, la al doilea volum din ciclul dedicat respectării drepturilor femeilor și a forței femeilor.
Leave a Reply