Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a adresat reprezentanților CRU prezenți sâmbătă la Satu Mare, la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali.
„Cu fiecare zi ce trece, trebuie să devenim mai puternici, trebuie să demonstrăm că nu este numai posibil, dar și util să se țină cont de forța UDMR. În 2016, primul pas pe această cale sunt apropiatele alegeri locale, iar pasul al doilea – alegerile parlamentare din toamnă”, a subliniat președintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Astfel a fost lansată campania electorală a UDMR pentru alegerile locale.
„Șansa care ni se oferă în mod clar, în consiliile locale, este aceea de a realiza construcții durabile în folosul comunității. Permiteți-mi ca aici, la Satu Mare, să-i urez succes lui Kereskényi Gábor, candidatul la funcția de primar al orașului, care și-a dovedit abilitățile în calitate de viceprimar și de deputat în Parlament”, a spus președintele UDMR.
Kelemen Hunor consideră că, astăzi, întreaga Uniune trebuie să fie puternică, asemenea acelor colegi din administrațiile locale care, în ultima vreme, au fost hărțuiți fără să aibă vreo vină și care ar fi putut refuza să accepte această nouă confruntare electorală. „Dar ei sunt făcuți dintr-un altfel de aluat. Merită mulțumiri pentru ceea ce au făcut în interesul acestei comunități. Forța lor trebuie să ne dea și nouă putere, iar exemplul lor trebuie să fie urmat de noi toți”, a arătat președintele Uniunii.
„A-ți asuma, astăzi, un rol politic, la nivel local sau la nivel național, nu reprezintă o asigurare de viață. A candida pentru a deveni reprezentant al comunității este, în România zilelor noastre, un act de mare risc. Desigur, dragi prieteni, în această competiție trebuie să fim puternici. Noi nu putem ceda în fața intimidărilor, alta este misiunea noastră. Noi trebuie, în primul rând, să ne apărăm comunitatea. Ne aflăm în fața unei mari confruntări, nu ne putem permite ca teama să ne diminueze forța”, a afirmat preşedintele Uniunii.
Cu aceste cuvinte i-a încurajat Kelemen Hunor pe candidații UDMR, acesta spunând că puterea Uniunii provine din diversitatea comunităților locale, din reprezentarea intereselor comunităților și din cooperarea strânsă cu acestea. Pentru UDMR, o prezență puternică în administrațiile locale este importantă, deoarece avem convingerea că numai astfel putem influența, în mod direct, soarta comunităților maghiare din Transilvania.
„Am avut rezultate bune. În urmă cu patru ani, când am început munca în cadrul mandatului actual, ne aflam încă în plină criză economică. Oriunde ne ducem acum prin Transilvania constatăm că, datorită efortului consilierilor și primarilor noștri, infrastructura s-a dezvoltat, orașele și satele noastre sunt, astăzi, într-o stare mai bună. Avem o bază pe care se poate construi, așadar nu este permis să ne abatem de la drumul nostru, deoarece direcția spre care mergem este una corectă”, a declarat președintele UDMR, evocând activitatea Uniunii din ultima perioadă, desfășurată în scopul apărării intereselor comunității.
Președintele Kelemen Hunor a subliniat că, pentru o comunitate a minorității, miza alegerilor locale este diferită:„Astăzi, avem încă o nouă provocare, cea mai importantă poate – și anume, să reușim să redăm sentimentul de siguranță maghiarilor din Transilvania, din România. Vom continua să acționăm în această direcție, dar pentru perioada următoare ne-am stabilit și alte obiective”.
Președintele Uniunii a enumerat obiectivele prioritare ale comunității, care sunt cuprinse în programul-cadru al UDMR pentru alegerile locale din 2016, și anume: politica privind tineretul și familia, dezvoltarea educației și dezvoltarea locală, protejarea monumentelor istorice, autonomia locală, precum și îmbunătățirea situației romilor.
Kelemen Hunor a adăugat că UDMR își propune întărirea reprezentării politice a maghiarilor, pentru ca sutele de primari și miile de consilieri locali să se preocupe de dezvoltarea localităților, iar comunitatea să se poată simți în siguranță.
„De-a lungul celor 26 de ani, a fost evident la nivelul comunității și al Uniunii că unul dintre pilonii de bază ai reprezentării este prezența la nivel local. Doar de aici pot fi conturate cu ușurință soluțiile care vor da rezultatele cele mai bune în interesul comunității”, a adăugat președintele Uniunii.
În discursul său, Kelemen Hunor i-a îndemnat la muncă pe cei care vor candida la alegerile din 5 iunie, în numele UDMR: „Rezultatele pe care le va obține Uniunea vor depinde de mine, de voi și de cei peste 8.500 de candidați ai UDMR. Cu atât mai mult, de noi, de voi depinde ca UDMR să păstreze și să dezvolte legătura strânsă pe care o are cu comunitatea maghiară. Voi sunteți imaginea Uniunii în această campanie, voi reprezentați politica noastră în viața de zi cu zi. Fără voi, Uniunea nu ar avea succes”.
Președintele Kelemen Hunor a mai declarat că, atunci când misiunea de apărare a intereselor comunității impune nevoia ca cineva să lupte pentru drepturile noastre, atunci acel cineva este tocmai echipa de candidați a UDMR – candidații pentru consiliile județene și locale, viitorii primari sau viceprimari.
„Trebuie să luptăm pentru dreptatea noastră. Cu toții împreună, pentru comunitate”, a conchis președintele Uniunii.
Kelemen Hunor s-a referit și la raportul paralel cu privire la protecția minorităților, un document elaborat de UDMR și prezentat, recent, Consiliului Europei, precum și la raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind situația respectării drepturilor omului în anul 2015. El a subliniat că este un semn încurajator faptul că UDMR are parteneri în activitatea sa pentru apărarea drepturilor comunității.
„Unii ne-au criticat, afirmând că ne-am întors la politica resentimentelor. Nu sunt convins că ceea ce voi spune acum îi va interesa pe cei care susțin așa ceva, dar cel puțin pentru noi înșine să lămurim un lucru: nu noi suntem cei care ne-am întors la politica resentimentelor, ci pare că, România este cea care s-a îndepărtat de calea statului de drept”, a subliniat Kelemen Hunor, spunând că viața politică din România și-a pierdut forța, nu mai are soluții, nu mai are răspunsuri pragmatice, pe termen lung, la preocupările societății, și de aceea apar, din nou, elemente din trecut care au creat întotdeauna probleme.
Cine folosește ca temelie pentru construcția sa intoleranța, naționalismul extrem, acela își va căuta, mai devreme sau mai târziu, ținte – iar țintele sale vor fi, întotdeauna, minoritarii. De aceea este atât de îngrijorător faptul că, în cele două mari partide, aceste voci se întăresc și parcă se întrec între ele.
„Elita politică românească trebuie să recunoască, la rândul său, adevărul, și anume că problema relației dintre majoritate și minoritate este, pe termen lung, esențială pentru destinul unei țări. Întotdeauna, majoritatea este cea care poartă răspunderea pentru ceea ce se întâmplă cu minoritățile care trăiesc alături. Majoritatea este întotdeauna răspunzătoare pentru ca o minoritate să se simtă în siguranță, să se simtă acasă și să aibă încredere în viitorul ei. În situația actuală din România, a vorbi despre o înțelegere, despre un acord interetnic, poate părea o utopie, ceva care denotă idealism, o foarte mare exagerare”, a mai afirmat Kelemen Hunor, potrivit căruia, cu toate acestea, UDMR nu poate renunța la instrumentele cu ajutorul cărora ar putea fi creat un sentiment de siguranță durabil pentru comunitate.
În perioada următoare, va trebui acționat pentru crearea condițiilor care să facă posibilă o asemenea evoluție.
Leave a Reply