În perioada antemergătoare sărbătorilor pascale inspectorii DSVSA Cluj au efectuat un număr de 684 controale pentru un număr de 321 unități de comercializare produse alimentare și unități alimentație publică.
Verificările au fost efectuate într-un număr de 62 de piețe agroalimentare și 30 de unități de procesare carne/produse lactate.
Inspectorii DSVSA au luat parte și la 15 filtre rutiere și 22 de târguri de animale,
În această perioadă instituția a autorizat temporar pentru sacrificarea mieilor un număr de 7 centre de sacrificare în localitățile Cluj Napoca (centrul Agro Transilvania), Turda, Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Huedin, Florești.
În urma controalelor au fost aplicate 55 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea legislației privind siguranța alimentelor, circulația produselor medicamentoase și a protecției /bunăstării animalelor după cum urmează: 50 sancțiuni contravenționale în valoare de 140.600 lei, 5 avertismente, au fost confiscate, 221,97 kg carne și produse din carne, 10250,8 litri lapte și au fost emise 3 Ordonanțe de interzicere a activității și 1 ordonanță de suspendare a activității
Principalele deficiențe constatate au fost: Deficiențe igienico sanitare, structurale și de depozitare materii prime și semipreparatelor; Depozitare necorespunzătoare a preparatelor alimentare tip catering; Spații de producție, depozitare neîntreținute corespunzător; Deficiențe privind înregistrarea și păstrarea evidențelor privind tratamente aplicate animalelor; Comerț cu alimente în spații neînregistrate/neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor; Admiterea la lucru a personalului fără calificare și fără analize medicale periodice care desfășoară activități în unități de alimentație publică; Etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare; Lipsă proceduri de asigurare a trasabilității produselor alimentare; Nerespectarea legislației cu privire la comercializarea produselor farmaceutice veterinare; Comercializare de animale fără documente prevăzute de legislația în vigoare; Achiziție, transport și depozitare de carne din surse neautorizate sanitar veterinar; Neîntreținerea igienică a echipamentelor de lucru; Sacrificare animale pentru consum colectiv în spațiu neautorizat sanitar veterinar; Transport produse alimentare în mijloace auto neautorizate/neigienizate sanitar veterinar; Nerespectarea deciziilor și dispozițiilor autorității competente în domeniul siguranței alimentelor.
Leave a Reply