La Cluj-Napoca s-a desfășurat în acest week-end o conferință oncologică internațională la care au fost prezentate cele mai noi metode pentru tratamentul cancerului, care măresc speranța de viață a unui pacient de la câteva luni la zece ani, cu efecte secundare mai mici față de terapiile clasice valabile și pentru români.
”Prezentăm în cadrul conferinţei ultimele rezultate obţinute în tratamentul cancerului la nivel mondial, în condiţiile în care România se află uşor în urma altor ţări. Ceea ce sperăm să reuşim să oferim pacienţilor pe partea de tratament medical în cancere este imunoterapia şi radioterapia stereostatică. Imunoterapia este steaua care urcă în acest domeniu şi care arată rezultate mai bune decât chimioterapia pentru anumite tipuri de cancere, fiind o speranţă pentru pacienţii cu boală metastatică şi care aveau o speranţă de viaţă de câteva luni, iar acum circa 30% dintre ei ajung să trăiască şi 10 ani. În România acest tip de tratament se aplică doar în studii clinice iar pentru extinderea la nivel de spitale şi clinici este nevoie de discuţii şi negocieri cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor. Sunt autorităţi abilitate să facă acest demers şi să stabilească echilibrul între ceea ce ne putem permite şi rezultatele acestor tratamente”, a spus Adrian Udrea, organizatorul evenimentului.
Acesta a mai precizat că la ora actuală, imunoterapia, care ajută în lupta împotriva celulelor bolnave, se aplică doar la nivel de studii clinice în România.
„În ţările din Europa de Vest şi SUA acest tip de terapie este aprobat, costurile sunt ridicate şi sunt de circa 5.000 de euro pe lună, dar lumea medicală încearcă să vadă cum pot fi reduse, pentru că oferă o perspectivă de viitor unui bolnav. Orice pacient găseşte o speranţă extraordinară gândindu-se că are la dispoziţie o modalitate nouă de tratament, în condiţiile în care, înainte, nu avea nicio speranţă. Se pot prelua modelele aplicate de alte ţări în acest domeniu”, a adăugat medicul.
Radioterapia stereotactică, care poate fi efectuată în 3 zile spre deosebire de radioterapia clasică, ce se face în 5 săptămâni, și care are efecte secundare mai mici, nu are aplicabilitate la ora actuală în România, fiind întâlnită doar în țările dezvoltate. Cel mai devreme acest nou tip de tratament ar putea fi oferit din 2018 și pentru români.
Conferința desfășurată la Cluj a fost acreditată ade cea mai mare asociaţie oncologică din lume, ASCO, şi de cea mai mare asociaţie de radioterapie din lume, ASTRO.
Leave a Reply