Clujul găzduiește cel mai mare congres al istoricilor români din ultimii 36 de ani

de redactia

Începând de astăzi, Clujul este gazda celui mai mare congres al istoricilor români din ultimii 36 de ani. Universitatea Babeș-Bolyai, în colaborare cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România, organizează în perioada 25-28 august, prima ediție a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR). Potrivit organizatorilor, o astfel de manifestare a mai avut loc la București în anul 1980.

În deschiderea evenimentului au vorbit academicianul Dan Berindei și membri din conducerea comitetului de organizare a Universității Babeș-Bolyai, acad. Ioan Aurel Pop și prorectorul Ioan Bolovan.

”Organizăm în aceste zile primul congres național al istoricilor români, gândindu-ne și la tradiția congreselor naționale de istorie și vă reamintesc că următorul va fi în anul 2020, pentru care ne pregătim. Comitetul nostru național al istoricilor români este membru al acestui comitet internațional și putem să ne împărtășim gândurile, să vedem unde am ajuns și încotro ne îndreptăm. Momentul este extraordinar, suntem în vara anului 2016, dacă ne gândim la vara lui 1916 ne amintim că se trăiau momente excepționale, unice în istoria acestui popor și eu îmi amintesc de acei istorici care aveau șansa să trăiască atunci și nu numai că au scris, dar au și făcut istorie și între ei se află în primul rând Nicolae Iorga, Vasile Goldiș, Silviu Dragomir, canonicul Augustin Bunea, Gh. Brătianu, care a fost rănit pe front luptând pentru idealul unității naționale, la toți ne gândim astăzi ca istorici care au scris și au făcut în același timp istorie. Chiar și pentru asta merită la 100 de ani să-i prețuim.” a declarat rectorul Ioan Aurel Pop.

La evenimentul de deschidere a conferințelor au participat și: ÎPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, academicianul Dumitru Protase, prorectorul Mihaela Luțaș, fostul ministru Vasile Pușcaș, șeful școlii doctorale de Științe Politice și ale Comunicării, prof. univ. Ilie Rad, Cătălin Negoiță, președinte al Asociației Române de Istorie a Presei, sosit la Cluj tocmai din Galați, directorul Muzeului de Artă Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs, vicepreședintele Academiei Române, Victor Spinei și mulți alții.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.