NTT DATA România în parteneriat cu Facultatea De Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai a lansat, luni, la Cluj-Napoca, primul program postuniversitar de pregătire și formare profesională în Informatică din județ. 52 de cursanți cu diverse studii superioare, specializați în domenii care variază de la Teologie la Litere și chiar Medicină, au fost admiși în cadrul programului care le va dezvălui tainele IT-ului.
Potrivit Adelinei Chișu, Senior Marketing Manager la NTT DATA România, proiectul este rodul unei munci care a durat o jumătate de an, care sugerează o colaborare extraordinară între mediul de business și cel academic pentru a le oferi studenților șansa la un altfel de viitor. Acreditarea primită din partea Ministerului Educației reflectă încă o dată întrega seriozitate și consistență a acțiunii.
”Mă bucur foarte mult că am reușit să atingem acest nivel profund de conlucrare cu universitatea. De la bun început am fost convins că vom găsi deschidere din partea universității deși mulți se plâng de pregătirea universitară din țara aceasta. Eu am o opinie diferită. Nu universitățile trebuie să ia din zbor orice idee de afacere a cuiva care vine în România. Acestea au rolul de a pregăti oameni în științele fundamentale și faptul că într-un moment sau altul al evoluției economiei există o cerere mai mare într-o industrie sau alta nu trebuie să conducă la o evaluare negativă a sistemului de învățământ din România. Universitățile și-au făcut lecțiile în ultimii ani. Trebuie să continuăm cu liceele și școlile generale. Acolo cred eu că există potențial mare de a optimiza șansele pentru a avea o resursă umană de calitate înaltă în această țară. Deși toată lumea aruncă cu noroi în România, țara are doi parametri doriți în Europa: suntem pe locul doi în Europa ca pondere a producției industriale în PIB și pe locul trei în Europa ca pondere a IT-ului în PIB, după Anglia și Irlanda. Este o șansă formidabilă pe care o avem împreună, voi – ca viitori jucători importanți în industria IT, de a modela viitorul. Sunteți oameni tineri, care au studii superioare, care au înțeles că în această lume modernă trebuie să învățăm în permanență”, a precizat CEO-ul NTT DATA Romania, Daniel Metz.
Acest program este făcut pentru piață și pentru companiile care vor reuși să atragă acești oameni, adaugă Daniel Metz.
”Este de fapt al doilea proiect demarat împreună, după cel care a generat specializarea de informatică în limba germană, cu 3 ani de funcționare, cu rezultate foarte bune. Al doilea proiect este cel adresat tuturor celor care doresc să se înrepte spre o carieră în informatică și ținta noastră este spre o carieră la NTT DATA România. Compania este cel mai serios partener al nostru în relația cu mediul de afaceri, davadă sunt cele două proiecte și sunt sigur că nu ne vom opri aici. Universitata în afară de a pregăti studenți pentru cercetare, trebuie să pregătească oameni care să aducă plus valoare într-o companie de când intră pe piața muncii. Cu cei 52 de studenți care se alătură celorlalți, acest program – o premieră pe piața clujeană, universitatea va reuși o creștere de 40% a numărului de studenți în 5 ani. Încercăm pentru binele Clujului să ducem la bun sfârșit aceste proiecte pe care le-am început”, a afirmat Decanul Facultății de Informatică din cadrul UBB, Petrușel Adrian.
Anca Andreică, director al departamentului de informatică din cadrul UBB, a subliniat la rândul ei că proiectul este un exemplu foarte bun de colaborare între industrie și universitate, un exemplu care ar trebui să fie preluat și de alții. Mai mult, profesorul universitar a apreciat apropierea de companie arătând că deși informatica este cel mai mare departament din UBB, cu peste 50 de cadre didactice, există dificultăți în acoperirea nevoilor de pe piața IT.
”Este un program ambițios, care își propune să dea toate cunoștințele necesare pentru a profesa în IT. Am agreat împreuncă cu specialiștii facultății și cei ai companiei, un curriculum care să se mapeze pe necesitățile care sunt necesare pentru dezvoltarea personală și cerințele în piața IT”, a declarat Cristian Secarea – coordonatorul proiectului, cel care a realizat și testul de admitere în cadrul programului, un examen care a analizat gândirea logică și matematică a candidaților.
Munciți pentru voi!
”Globalizarea va continua, viitorul va fi mult mai dur, suntem în concurență cu Asia, iar pentru a menține pe termen lung aceste joburi bine plătite în IT la Cluj, trebuie să rămânem competitivi la nivelul locației Cluj-Napoca și România. Trebuie să creștem valoara adăugată a ceea ce facem, lucru care poate fi făcut numai prin muncă și învățare”, susține Daniel Metz, CEO al NTT DATA România, companie care anul acesta va înregistra o creștere cu 50% a Cifrei de Afaceri și peste 400 de oameni noi în companie, angajați cu care în următoarele luni va deveni unul din jucătorii importanți pe piața din regiune.
Acesta le-a transmis din start cursanților, astăzi, că pregătirea la care au câștigat acces le va testa anduranța. ”Nu va fi un curs universitar care să producă diplome pe bandă rulantă. Aici munciți pentru voi!”
Juniori vs/sau Seniori
Noua revoluție industrială, pe care o trăim deja, va genera atât de multă inovație încât e nevoie de mulți muncitori calificați în IT, o șansă uriașă a Clujului, dacă avem grijă ca forța de muncă să fie reîmprospătată. Ce șanse au însă ”juniorii”, cum sunt cei care de astăzi încep cursurile de formare postuniversitară în Informatică alături de UBB și NTT DATA România, când pe piața forței de muncă sunt deja ”seniori” care pot să fie ademeniți de la companii rivale, cu un plus salarial?
Daniel Metz a făcut deja calcule care indică o profitabilitate mai mare pe piață generată de juniori în raport cu seniorii.
”Fiecare companie IT, de consultanță, de business, este obligată să infuzeze în permanență oameni tineri în echipele de proiect. Nu putem construi o companie formată numai din seniori. Teoretic există și sunt companii numai cu superseniori. În companii există dezvoltare de business, tot lanțul e format dintr-o serie de activități mai mult sau mai puțin complexe, care necesită un grad mai mare sau mai mic de senioritate. Companiile mari care angajează numai seniori au de câștigat pe termen scurt și le-aș atenționa că nu vor putea continua pe termen lung așa. Noi avem o medie de vârstă de 31 de ani la o companie pe care am început-o în urmă cu 16 ani. Ca să echilibrez media la 31 de ani avem mulți tineri în companie. Dacă vrei să crești cu 50% pe an îți trebuie mulți juniori, investim mult în tineri pentru că ei ne țin pe piață. Trebuie să investești în menținerea activă a resursei de oameni”, mai spune Daniel Metz.
În acest sens, NTT DATA România va iniția în curând și un program de conștientizare a copiilor pentru ca ei să descopere avantajele carierei în tehnologie.
”Tinerii care au venit aici luptă pentur viitor, la fel trebuie să facă și firmele, să se implice. Trebuie să avem grijă de juniori. Trebuie ca tinerii să rămână în țară, mulți au plecat în străinătate. Trebuie să creăm condiții pentru ca ei să lucreze aici. Să scoatem cardul la plată, să investim în ei”.
Leave a Reply