ClujAzi

Fii informat!

Cum stă Clujul cu infracționalitatea? Statistici pe primele 6 luni din 2016

Un set de statistici au fost întocmite pentru a evalua nivelul de asigurare a securității și siguranței civice a comunității în Municipiul Cluj-Napoca în primele șase luni ale anului 2016.

Pe parcursul primelor șase luni ale anului 2016, Poliția a fost sesizată despre comiterea a 8.589 infracțiuni.

Criminalitatea sesizată are următoarea distribuţie: 68,53% sunt infracţiuni judiciare, 6,82% sunt infracţiuni economico-financiare, 24,65% sunt infracţiuni de altă natură.

Infracţiunile contra persoanei reprezintă 21% din totalul infracţiunilor înregistrate în primele 6 luni ale anului 2016, ponderea cea mai mare având-o infracţiunile de lovire sau alte violenţe sesizate.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 55% din totalul infracţiunilor înregistrate în primele 6 luni ale anului 2016. Furturile, în procent de 70%, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii.

Au fost descoperite 620 de infracţiuni de natură economico-financiară pentru care au fost cercetate 1.491 persoane, iar faţă de 12 suspecţi au fost dispuse măsuri preventive.S-a dispus începerea urmăririi penale în 55 de cauze penale de evaziune fiscală, 64% dintre acestea vizând domeniile prioritare: agroalimentare, construcţii, lemnoase şi transporturi.

În judeţul Cluj infracţiunile stradale înregistrate reprezintă 6,95% din totalul infracţiunilor sesizate, 92% dintre acestea fiind infracţiuni de furt. Dintre infracţiunile de furt stradal, ponderea cea mai mare o au furturile din buzunare, poşete şi genţi, acestea reprezentând 53% din totalul infracţiunilor stradale sesizate.

Criminalitatea în mediul rural reprezintă un procent de 24% din totalul infracţiunilor înregistrate în primele 6 luni ale anului 2016 la nivelul judeţului Cluj. Infracţiunile contra patrimoniului constituie principalul segment de criminalitate în mediul rural, acestea reprezentând 48% din totalul infracţiunilor înregistrate. Infracţiunile de furt reprezintă 67% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate în mediul rural.

În vederea reducerii ratei criminalității, autoritățile au desfășurat mai multe activități antivictimale și campanii de informare adresate în special categoriilor de vârstă vulnerabile, reprezentate de elevi și vârstnici. De asemenea, au fost desfăşurate întâlniri cu grupuri ţintă la Centrul de Prevenire a Criminalității, în special cu persoanele condamnate pentru săvârșirea infracțiunilor și care se află în asistența Serviciului de Probațiune Cluj

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice: intervenţii la evenimente, acţiuni cu efective mărite, razii.

În primele 6 luni ale anului 2016 poliţiştii au realizat 14.053 intervenţii la apelurile primite prin SNUAU 112. În mediul urban au fost realizate 9.695 intervenţii, iar în mediul rural 4.358.

                                                                                      Borbely Monica, Jurnalism, Anul II

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *