Marele Bal al Operei va avea loc, în acest an, în 4 martie 2017, la un sfert de secol, 1992 – 2017, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj-Napoca, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.
„Vrem să aducem un omagiu muzicii româneşti, iar “Lăsaţi-mă să cânt” este un titlu al lui Gherase Dendrino care, cu siguranţă, şi-a pus amprenta pe tot ce înseamnă muzică românească. În ce constă în acest an noutatea Balului? Împreună cu prietenul nostru, directorul general al Operei Naţionale Române din Cluj, Florin Estefan, am elaborat un concept care este un omagiu, o reverenţă adusă muzicii româneşti. Este, de fapt, o selecţie de piese pe care le dorim să fie reascultate în cadrul Balului şi nu numai, o selecţie la a cărei naştere a contribuit Florin Estefan. Vreau să îi mulţumesc şi lui Andrei Partoş, o voce avizată în acest domeniu, care ne-a ajutat şi el. De asemenea, îi mulţumesc lui Andrei Tudor, celui care a îmbrăcat într-o haină nouă aranjamentele muzicale pe care le veţi asculta pe scenă” , a declarat dr. Matei Miko, producătorului Marelui Bal al Operei.
„Dorinţa noastră a fost ca, în această lume inundată de hituri internaţionale, să nu uităm valoarea reală pe care a avut-o muzica românească. Pe foarte multe dintre ceea ce astăzi am numi hituri, şlagăre ale deceniilor care au trecut, s-a aşternut praful şi tăcerea”, a explicat producătorul evenimentului.
La Balul Operei 2017, muzica românească va fi repusă pe un binemeritat piedestal de soliştii şi orchestra Operei Naţionale Române din Cluj. „În 4 martie, vom auzi pe scena Operei şlagăre într-o interpretare inedită şi într-o nouă sonoritate”, a completat dr. Matei Miko.
În acelaşi spirit, al omagierii muzicii româneşti, pe scena Balului Operei 2017 va urca – într-un concert extraordinar – trupa Holograf. „De patru decenii, Holograf sunt martorii tuturor întâmplărilor muzicale din această ţară. Cea mai longevivă trupă rock românească împlineşte anul viitor 40 de ani de existenţă oficială”, a dezvăluit producătorului Marelui Bal al Operei, dr. Matei Miko.
„La fel ca în fiecare an, avem bucuria să organizăm, alături de dl. Matei Miko, acest eveniment benefic pentru Opera Naţională Română din Cluj din mai multe puncte de vedere, inclusiv mediatic, pentru că ne asigură o vizibilitate naţională. Programul pe care l-am conceput în acest an este un vis al meu de când a apărut „Il Divo”. Toţi am fost fermecaţi de modul în care era interpretată muzica pop cu voci caracteristice operei, iar eu visam ca, la un moment dat, să am ocazia să cânt muzica românească cu care am crescut, muzica părinţilor mei, în stil pop-opera. Iată că acum a sosit momentul!”, a declarat directorul general al Operei Naţionale Române din Cluj, Florin Estefan.
„Sunt foarte multe piese valoroase şi cu notorietate pe care le vom aborda în cadrul Balului Operei. Voi cânta alături de Tiberius Simu, Cristi Mogoşan şi Hector Lopez. O vom avea alături de noi şi pe Camelia Crişan. Acest program va activa nostalgia tuturor celor care au crescut cu această muzică”, a precizat Florin Estefan.
NTT DATA România este, şi în acest an, partener principal al Marelui Bal al Operei.
“Mi-aş dori să creăm o companie care să interrelaţioneze în permanenţă cu mediul universitar, cultura, arta. Nu pot să spun decât că suntem onoraţi să sprijinim Balul Operei, pentru că a devenit un reper în viaţa cultural-artistică a comunităţii noastre. Mă bucur că dl. Matei Miko are această anduranţă şi că, la 25 de ani de la demararea acestui proiect formidabil, îşi regăseşte în fiecare an entuziasmul şi motivaţia. Mă bucur că este aici şi dl. Florin Estefan, pentru că eu cred că Balul Operei este un bun al comunităţii şi trebuie că fiecare dintre noi să punem umărul şi să sprijinim astfel de evenimente, orice demers prin care aducem cultură în cadrul comunităţii, orice demers prin care reuşim să motivăm tinerii să îşi îndrepte atenţia asupra culturii”, a declarat Daniel Metz, CEO al NTT DATA România, partener principal al Balului Operei 2017.
Într-o cetate milenară de mare tradiţie europeană, cu un centru universitar secular de prestigiu internaţional, orgaizatorii propun un eveniment dedicat valorii şi perpetuării unui perimetru select, care să prilejuiască an de an, întâlnirea personalităţilor marcante, a elitelor vieţii economice, culturale şi politice, ale căror efort conjugat să ducă la dezvoltarea, bunăstarea şi excelenţa în educaţie, cultură, artă şi civilizaţie a întregii comunităţi.
Ediţia 2017 a Balului Operei este dedicata magiei șlagărelor nemuritoare din muzica românească și, în așteptarea evenimentelor dedicate aniversării centenarului Marii Uniri, pregătește spiritul unor astfel de manifestări.
După tradiționalul pre-show mediatic de pe covorul roșu, ediția 2017 a Balului Operei aduce în fața publicului un spectacol în premieră, intitulat „LĂSAŢI-MĂ SĂ CÂNT“, oferit de soliștii și orchestra Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, sub bagheta lui Andrei Tudor și regia lui Mihaela Bogdan și Axenia Șova și în viziunea coregrafică a lui Adrian Strâmtu, însoțit de trupa sa de dansatori. În decorul aranjamentelor florale excepționale create de designerul Florina Bogdan, spectacolul prezentat de Rareș Bogdan și Dan Bittman continuă cu tradiţionala Gală a Laureaţilor și decernarea Trofeelor Lya Hubic, a Premiului Mecena, Emblemă de Cluj, Moda Cum Laude și a Titlului de Senior al Cetăţii și Spiritus Mentor.
După o primă pauză de șampanie și recitalul susținut de AXenia pe scena special amenajată din foaier, cea de-a doua parte a Balului continuă cu un concert extraordinar HOLOGRAF pe scena Operei Clujene. Marele Bufet al Balului Operei, oferit de restaurantele gourmet wEBSite și ExceLoft, precum și recitalul susținut de Mihai Băjinaru pe scena special amenajată din foaier vor face și din această ediţie o seară de neuitat.
Balul Operei, un spectacol de înaltă ţinută, desfăşurat într-un cadru dedicat exprimării şi interrelaţionării, propice recompensării talentului, a frumuseţii şi a generozităţii, este un eveniment cu invitaţi de renume, aducându-şi contribuţia la procesul de integrare şi aliniere la marile evenimente de gen din Europa.
Leave a Reply