Părinte Știopei Vasile din Turda are peste 20 de ani de experiență în domeniul asistenței sociale. În urmă cu 12 ani, acesta a început să preia în centrul Acoperământul Maicii Domnului din Turda o parte din vârstnicii Direcției Generale de Asistență Socială și Protectia Copilului Cluj, în baza unei convenții prin care ajuta centrele Direcției. Marți, preotul a fost nevoit să facă un drum până la Cluj-Napoca, la sediul Consiliului Județean Cluj, unde a informat consilierii județeni și președintele instituției, Alin Tișe, că DGASPC nu i-a mai livrat de 4 luni banii care acopereau serviciile de îngrijire a vârstnicilor.
”Pentru căminul de bătrâni am avut o convenție de 12 ani cu Direcția Consiliului Județean, până acum 4 luni a mers perfect, dar am primit o hârtie din partea Direcției prin care se spunea că nu mai primim finanțare. Am înțeles asta, dar Direcția trebuia să ia bătrânii înapoi în îngrijire dacă nu ne mai acordă finanțarea”, a spus părintele.
Culmea este că la centrul din Turda se cheltuie lunar 1500 de lei pentru îngrijirea unei persoane, pe când la centrele aflate în subordinea DGASPC Cluj costurile sar bine de 3000 de lei, uneori ajungând chiar la peste 4000 de lei.
”Timp de 2 ani de zile chiar am ținut și 10 persoane de la centrul de la Câțcău al direcției, când s-au făcut renovările acolo. S-au semnat convențiile în fiecare an, dar de 2 ani de zile nu s-au mai semnat, totuși s-au mai făcut plăți, dar din noiembrie nu s-au mai făcut plăți. Ei sunt trimiși la noi de Direcție prin procese verbale, nu noi i-am chemat. Dar trebuie să facă plățile la zi, altfel trebuie să închidem acest obiectiv și să-i ducă pe acești bătrâni în centrele lor. Acum 18 avem, am avut însă 25. Acești 18 sunt majoritatea neputincioși și m-am gândit că nu există în țara aceasta să nu găsim soluții. Dacă nu se mai poate această colaborare, să-i ia înapoi”, a adăugat Vasile Știopei.
Comparativ, la același centrul de la Câțcău, pentru îngrijirea vârstnicilor se ajunge la cheltuieli lunare de 3.650 lei/persoană. Și în restul centrelor DGASPC din Cluj cheltuielile solicitate lunar din bugetul public pentru un vârstnic depășesc cu mult pe cele drămuite de părintele Știopei: 4.100 lei la Câmpia Turzii, 3.140 lei la Recea Cristur, 3.288 lei la Jucu.
Preotul a recomandat Consiliului Județean Cluj să se bazeze chiar mai mult pe sprijinul bisericilor și ONG-urilor pentru îngrijirea bătrânilor instituționalizați, întrucât astfel s-ar face economii semnificative la bugetul județului. ”Mai mult de 1.700 de lei pe lună nu se consumă, și asta doar acum, când salariile s-au mărit. Dacă un aparținător are pensie de 1.500 de lei și nu are pile la Direcție, de unde poate să acopere aceste costuri? Aveți de unde să luați bani și să puneți la investiții”.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a fost surprins să afle că Direcția aflată în subordine generează cheltuieli lunare de 2-3 ori mai mari decât există în aceste centre ale bisericii.
În legătură cu sistarea finanțării centrului de la Turda, Alin Tișe a spus că din informațiile sale, când a preluat mandatul Curtea de Conturi ar fi dispus sistarea convenției din cauză că nu s-au licitat public acele servicii de asistență.
Totuși, pr. Vasile Știopei a arătat că a discutat cu experți ai Curții de Conturi care i-au confirmat că nu e nici o problemă continuarea parteneriatului atâta timp cât nu se cheltuiesc mai mulți bani, ba din contră, se fac economii. Aceleași protocoale le are centrul Acoperământul Maicii Domnului și cu primării, cum este cea din Câmpia Turzii, unde de asemenea s-au făcut controale din partea Curții de Conturi și nu s-au găsit probleme. ”Mă gândesc că aceasta a fost soluția Auditului Intern de la Consiliul Județean”, a mai afirmat părintele.
La ora actuală, DGASPC Cluj are 80.000 de lei restanțe față de centrul din Turda.
Directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, a primit nota 1 pentru modul în care a condus instituția
Performanța managerială a directorului a fost evaluată de către Consiliul Județean Cluj, care i-a stabilit calificativul final la nota 1,25, adică nesatisfăcător.
Leave a Reply