Miercuri, 15 martie a.c., începând cu ora 18,30, la Clubul Colegiului Academic, Galeria Paul Sima (str. Em. de Martonne, nr. 1), membrii Colegiului Studenţesc de Performanţă Academică (CSPA) din cadrul UBB se vor întâlni cu actorul şi poetul Dorel Vişan, care, sub genericul O viaţă pentru o idee, le va vorbi studenţilor despre actorie, performanţă, tinereţe, celebritate, poezie etc.
Intrarea este liberă.
*
Dorel Vișan s-a născut la 25 iunie 1937, în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, iar după absolvirea facultății a fost repartizat ca actor la Teatrul Național din Cluj.
Dorel Vişan este unul dintre cei mai importanți şi îndrăgiţi actori de film din România și unul dintre puținii care au şi o solidă anvergură internaţională. A jucat în peste 70 de filme româneşti şi în peste 40 de piese de teatru. “În anul 1974 – se scrie într-un articol din Cinemagia –, a debutat pe marele ecran în comedia Păcală, iar patru ani mai târziu este magistral în Între oglinzi paralele, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul Iacob, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: <<Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute>>”. (http://www.cinemagia.ro/actori/dorel-visan-3694)
În anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeții, iar în 1995 a jucat rolul senatorului Vârtosu, din filmul lui Mircea Daneliuc, Senatorul melcilor (pentru acest rol a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța, fiind elogiat de presa franceză şi criticii de film pentru rolul interpretat (“Se reține jocul excepțional al lui Dorel Vișan în rolul senatorului”, se scrie într-un articol.)
Dorel Vişan este un om foarte implicat în viaţa Cetăţii, fiind prezent la evenimente culturale, aniversări, lansări de cărţi etc. A fost în mijlocul “evenimentelor” revoluţionare de la Cluj-Napoca, încă din 19-20 decembrie 1989, alături de alţi români şi de marele artist Victor Rebengiuc, care se afla aici pentru a juca un spectacol impreuna, pe 21 decembrie (care s-a suspendat). A fost primul Preşedinte al FSN Cluj, constituit la Cluj-Napoca, în 21-22 decembrie, când a ocupat sediul Comitetului Judeţean Cluj al PCR, izolându-l pe primul secretar de atunci.
În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena teatrului clujean și din filme, Dorel Vişan a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, precum și profesor la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai”.
Pentru bogata sa carieră actoricească, Dorel Vişan o obţinut numeroase premii: Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Cel mai bun actor al anului, acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), Nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul European al Filmului (1988), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor”, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995), Premiul de Excelență la TIFF, pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).
Actorul Dorel Vișan a fost decorat, la 30 mai 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Pe lângă activitatea scriitoricească, Dorel Vişan s-a afirmat şi în literatură. A debutat în anul 1995, cu poezii, în revista Steaua. A publicat apoi patru volume de versuri: De vorbă cu Domnul (1997); Vremea cireșelor amare (1998); Păcate … (2000); Psalmi (2003).
Numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (1997) și Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005).
Dorel Vișan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În 2009 i s-a decernat, la Cluj-Napoca, Trofeul și Medalia „Senior al Cetății”.
Leave a Reply