Legea-i lege pentru toți! Sau cel puțin așa ar trebui să stea lucrurile și în ceea ce privește aplicarea legislației europene în toate țările membre, fie că vorbim spre exemplu despre transporturi, energie sau mediu. De asemenea, modul în care este aplicată sau nu legislația europeană ar trebui să aibă aceleași consecințe la respectarea sau nerespectarea acesteia, spune eurodeputatul Daniel Buda.
Acesta a mai precizat că am ținut să subliniez aceste lucruri prin cele 25 de amendamente depuse la raportul de Monitorizare a Aplicării Legislației Europene în 2015 în calitate de raportor din umbră din partea Grupului PPE pentru acest proiect, în cadrul Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentului European, al cărui membru este.
Redăm mai jos prelegerea pe care a susținut-o ieri în cadrul ședinței pentru a argumenta amendarea acestui raport:
”Aș dori în primul rând să subliniez raportul domnului Chrysogonos și să apreciez munca depusă de domnul raportor, apreciind că prin aceste dezbateri vom identifica mecanismele care ne permit să ajungem la o mai bună aplicare a legislației la nivelul Uniunii Europene. Practic, ne interesează în ce măsură putem să înlăturăm obstacolele în ceea ce înseamnă libera circulație a persoanelor, a serviciilor sau a bunurilor, ori a capitalurilor și mă bucură faptul că, la nivelul EU, s-a observat că ele sunt oarecum în curs de a fi eliminate. Tocmai de aceea însă aș dori să nu facem numai o abordare generală asupra acestei legislații ci ar trebui să discutăm, în opinia mea, punctual și să vedem care sunt domeniile unde există probleme din perspectiva implementării și anume, observăm foarte clar faptul că sunt aceste probleme în domeniul transporturilor, enerigiei și a mediului, deoarece, în opinia mea, numai așa vom putea să identificăm exact care sunt soluțiile ce pot fi adoptate în vederea implementării în mod corect a legislației. Tocmai de aceea, în amendamentele pe care le-am depus am făcut trimitere în mod expres la aceste domenii, fie că discutăm de piața forței de muncă, de justiție și consumatori, fie că e vorba de impozitare și mediu. În același timp, am observat că unii colegi au dorit să elimine practic referirile la țările care au cele mai multe plângeri și totuși aș merge pe ideea propusă de Comisiei și anume, să păstrăm acele reguli la prevederi exprese sau referiri exprese la statele care au cele mai multe plângeri, în același timp însă nu cred că este bine să eliminăm referirile din partea Comisiei cu privire la Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie respectată de toate statele membre și de aceea cred că este important mai departe să rămână precizat în material.
De asemenea, în ceea ce privește transpunerea legislației europene, aici am subliniat în amendamentele depuse, faptul că această responsabilitate revine în principal statelor membre și în același timp este foarte important ca această transpunere să aibă loc cât se poate de repede sau pe baza unor calendare stricte stabilite la nivelul UE. Din nefericire și în țara de unde provin eu, sunt unele aspecte sau unele legislații sau unele domenii, în care, din păcate, nu au fost transpuse directivele sau legislația de la nivelul UE. În același timp însă este extrem de important, în opinia mea, să vedem care sunt domeniile unde nu s-a putut transpune această legislație și mai ales cea a mediului unde de asemenea în România există această problemă, dar pe de altă parte cred că este important din partea Comisiei să facă și o identificare a cauzelor care au făcut imposibilă implementarea legislației în anumite domenii și respectiv în domeniul mediului. Chiar îi rog să aibă în vedere situația din România pentru că este o situație care, din păcate, nu a găsit o rezolvare până în acest moment așa cum ar fi trebuit. De asemenea, am încercat să subliniez în amendamentele depuse și rolul procedurilor EU Pilot care vizează practic o cooperare strânsă între Comisie și Parlamentele naționale, pentru a preveni sau pentru a remedia, pe cât se poate în faza inițială, prin intermediul dialogului, situațiile de încălcare ale legislației UE fără să se recurgă la procedurile oficiale. Mă văd nevoit aici să fac o paranteză, dacă îmi permiteți, eu cred că trebuie să avem în vedere însă aceeași unitate de măsură pentru toate statele membre. Și aș ruga Comisia să nu aibă o dublă măsură atunci când discutăm mai ales de problema vânzării terenurilor către străini. De exemplu în Ungaria, în momentul de față, Ungaria care a preluat legislația din Franța și nu mă fac aici avocatul Ungariei, dar aceeași discuție o avem și în România, s-a preluat din legislația actuală din Franța și cu toate acestea practic s-a pornit procedura de Infringement. Eu cred că nu putem să avem abordări diferite în acest domeniu, sau în orice domeniu de altfel, trebuie să avem legislații similare pentru că nu putem să tratăm pe unii să spunem ”domnule, ai încălcat regulamentele europene” și pe alții îi lăsăm mai departe cu aceeași legislație pentru că ea a fost adoptată probabil mai demult. De asemenea, apreciez foarte mult și o să vedem în ce măsură o să putem și menține acest amendament depus de către doamna Kaufman, cu privire la ideea reuniunii într-un singur portal al tuturor informațiilor cu privire la reclamațiile online, pentru că în acest fel venim în sprijinul cetățenilor.
Nu în ultimul rând este foarte important ca la nivelul Parlamentului European, evident, să supraveghem această procedură de implementare, pentru că noi putem să dăm recomandări prin rezoluțiile care se adoptă și fac o referire la ceea ce a spus domnul raportor vis-a-vis de trimiterile punctuale cu privire la anumite situații în care se află anumite state. Eu nu cred că putem să tratăm într-un raport, situații punctuale dintr-un stat membru. Putem să vorbim la modul general, dar nici într-un caz nu putem să facem trimiteri punctuale la ceea ce s-a întămplat într-un stat membru, pentru că legislația e pentru toate statele membre.
Una peste alta, cred că este un raport bun, este un raport care cu siguranța va aduce plus valoare în ceea ce însemnă implementarea legislației europene.
Leave a Reply