ClujAzi

Fii informat!

Daniel Buda: Grindeanu să prezinte toate proiectele depuse pentru finanțare europeană. Suntem de rușine în toată Europa!

Atunci România va avea o infrastructură bine închegată, când vom ști să absorbim fonduri europene

Europarlamentarul Daniel Buda a cerut, sâmbătă, premierului Sorin Gridneanu, să prezinte de urgență lista de proiecte trimise la Bruxelles spre finanțare pe planul Junker, deoarece există peste 350 miliarde de euro care pot să fie cheltuiți pentru diverse proiecte de infrastructură, și nu numai, la nivelul statelor membre, iar România este rușinea Europei la acest capitol.

„Am participat săptămâna trecută la o ședință a Comisiei de reprezentare regională, unde sunt membru, iar comisarul Katainen, vicepreședintele Comisiei, a spus că România este ultima țară în privința accesării fondurilor europene în cadrul planului Junker și că nu înțelege de ce România nu valorizează această oportunitate de a face proiecte în cadrul acestui program. Domnia sa a avut discuții inclusiv cu guvernul, cu băncile, dar din păcate lucrurile nu se mișcă în această direcție. Este jignitor și supărător pentru mine ca europarlamentar român, să mă duc într-o ședință cu 150 de oameni și să-l aud pe vicepreședintele comisiei, socialist, dând exemplu negativ România, că nu este în stare să absorbă acești bani”, a declarat astăzi Daniel Buda.

Europarlamentarul îi cere primului-ministru să explice și de ce Aeroportul Internațional din Cluj nu este prins în finanțările europene de peste 75 milioane de euro alocate pentru conectarea lui cu liniile de cale ferată, obiectiv care stă în nelucrare din cauza incapacității celor de la Guvern.

Daniel Buda atrage atenția și asupra discuțiilor purtate la Bruxelles pe ton de îngrijorare cu privire la sustenabilitatea bugetului României și la faptul că vom intra în procedură de infringement din cauza depășirii țintei de deficit de 3%.

Liderul PNL Cluj consideră că un alt motiv al incapacității României de absorbție a fondurilor europene este centralismul inimaginabil, faptul că nu se pot solicita finanțări direct la Bruxelles din partea autorităților locale, în special pe proiectele mari, dar și activitatea Curții de Conturi a României, care pare să fie stat în stat și tratează regulamentele europene diferit față de restul țărilor europene.

Daniel Buda a arătat că Bulgaria e pe locul 3 la absorbția de fonduri externe pe planul Junker.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *