Dezbaterea organizată de OFL Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociaţia VIVAD s-a bucurat de o participare numeroasă, peste așteptări, fiind prezente la eveniment aproximativ 100 de persoane care au discutat despre locul şi rolul femeii în societatea românească, modelul feminin românesc de-a lungul istoriei şi mai ales în prezent.
”Se mediatizează atât de mult faptul că femeile nu se implică în politică, încât până la urmă ajungem în derizoriu. Este atât de important să ne implicăm și am citit astăzi un citat al dlui profesor Papahagi: Dacă nu te implici din decență, se implică alții din indecență. Dacă nu te bagi în seamă, nimeni nu te bagă în seamă, iar dacă te bagi în seamă, vin alții și te bagă la ciorap. Mesajul meu este: să vă implicați! Dacă o femeie intră în politică, se schimbă femeia, dacă intră mai multe femei în politică, se schimbă politică”, a declarat președintele OFL Cluj, Mihaela Suciu.
La conferință au fost invitate să vorbească doamne care au reușit să se remarce în domeniile lor de activitate, chiar și în unele considerate o lume a bărbaților.
Claudia Crișan, lector universitar, a vorbit din punctul de vedere al unui psiholog, despre necesitatea găsirii echilibrului între rolul de mamă și femeia de carieră, mai ales în contextul în care s-a îmbunătățit percepția asupra potențialului feminin, în context european.
„Echilibrul aduce succesul. Echilibrul e obligația de a nu face totul de unul singur, de a delega responsabilități pentru că altfel se ajunge la suprasolicitare”, a spus Claudia Crișan. În acest sens a recomandat femeilor realizarea unei agende pentru stabilirea obiectivelor pe termen scurt și lung astfel încât cariera poate fi prioritate la un momentdat, apoi familia, sau invers, pentru că cele două priorități se schimbă. Alături de cele două sfere e necesară și petrecerea timpului liber, de calitate, cu familia, dar și mai mult „egoism”, timp personal, pentru relaxare.
Diana Șerban, cofondator al clubului de feminitate Afrodita a vorbit despre spiritualitatea femeii și despre cum poate fiecare să fie mai feminină. „Am realizat multe realizând proiecte dedicate femeii, femeia este o forță, este putere și energie. Cu cât femeile își dau seama că au această forță, sunt mai conștiente de propriul potențial și mai fericite. Despre forța femeilor se vorbește în toate științele spirituale. Mai exact este vorba despre puterea de materializare, dacă își propun un lucru. Trebuie doar să ne fixăm niște scopuri. Nu există nimic din exteriorul nostru care să nu fie determinat de această forță, inclusiv femeia care este cea mai bună versiune a ei. Nimic din exterior nu trebuie să fie determiat de alte peroane, ci de forța interioară, a femeii. Avem nevoie să ne simțim frumoase, relaxate în feminitatea noastră, să simțim că suntem în orice moment cea mai frumoasă versiune a noastră. E nevoie de încredere în sine pentru activarea forței de materializare”, a precizat Diana Șerban, care a concluzionat că într-o societate în care femeile sunt fericite, societatea se schimbă în bine.
Stoica Alexandra, director executiv al companiei Das Engineering, companie de contrucții-instalații, totodată certificator de clădiri verzi și jucător în domeniul energiei, a vorbit invitaților despre cum e să fii femeie, antreprenor de succes, într-o lume a bărbaților. Dânsa a încurajat femeile să aibă încredere în propriile forțe și să fie puternice deoarece în momentul în care bărbații recunosc o femeie puternică, o susțin și profesional.
În manifestul OFL Cluj-Napoca, prezentat vineri seara, se arată că femeile pot contribui la consolidarea democraţiei româneşti, că ţările care ai rezolvat problema discriminării de gen în politică au un indice al percepţiei corupţiei mai mic şi un grad al dezvoltării umane mult mai ridicat decât cele care întârzie să o facă, că înclinaţia doamnelor pentru etica socială este mai ridicată.
52% din populaţia României este formată din femei, însă prezenţa lor în funcţii de decizie politică este extrem de redusă: starea actuală a naţiunii depinde în proporţie de aproape 90% de politicienii de gen masculin. Doar 3% dintre primari sunt femei, deşi mai bine de jumătate din populaţia României este de gen feminin. Interesele cetăţenelor sunt dec: reprezentate sub 10% în Parlamentul României, cu toate că şi drepturile şi responsabilităţile lor sunt garantate prin Constituţie.
Femeile din OFL aşază în mod natural în centrul proiectului lor politic principiul libertăţii și egalităţii individuale. Fundamente ale vieţii sociale, libertatea si egalitatea trebuie să-şi găsească expresia lor şi în politică. Nu poate exista egalitate decât între oameni liberi, iai libertatea nu poate exista decât între oameni a căror egalitate este consfinţită, atât din punct de vedere politic cât şi din punct de vedere economic.
Cristina Pintilie, prezentatoare de știri timp de 13 ani în cadrul PROTv, a explicat cum poți să cucerești un public ca femeie, dar și importanța dedicării și a asumării, în special în spațiul public.
Printre vorbitoare s-a aflat și Minodora Luca, primar de peste 20 de ani a comunei Băișoara, care a trebuit să învingă stereotipul „femeii la rântaș” când a câștigat primul mandat împotriva unui bărbat cu 90 de nepoți. Următoarele mandate spune că le-a câștigat prin exemplul faptelor, a promisiunilor împlinite, a eticii cu care a lucrat mereu și a inovației pe care a adus-o într-o comună montană nu ușor de gestionat.
Leave a Reply